Adevarul: ExxonMobil ignora politicile verzi

Stranepotii legendarului magnat s-au aratat indignati de indiferenta fata de resursele de energie alternativa afisata de reprezentantii companiei ExxonMobil. Ei l-au acuzat pe actualul director executiv al marii companii petroliere ca refuza sa se angajeze intr-o discutie serioasa privind viitorul planetei.

Mai multi membri ai familiei Rockefeller au sustinut, cu cateva zile in urma, o con¬ferinta de presa, intr-un luxos hotel din Manhattan. Acolo, ei si-au exprimat nemultumirile fata de actuala politica a celei mai mari companii petroliere din lume.

Ei i-au acuzat pe re¬prezentantii corporatiei ca nu sunt deschisi la cooperare in ceea ce priveste lupta impotriva incalzirii globale. "O parte din geniul lui Rockefeller a constat si in recunoasterea din timp a unei oportunitati de tranzitie catre un combustibil mai bun, mai ieftin si mai curat", a spus Neva Rockefeller Goodwin, o stranepoata a magnatului.

Rockefeller cere o politica "verde"

Descendentii lui Rockefeller au trasat patru rezolutii la problema inertiei care guverneaza compania ExxonMobil. Ei au solicitat un pre¬sedinte independent, un studiu coerent privind inca¬l¬zirea globala, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera a Exxon si o politica bazata pe dezvoltarea surselor de energie regenerabila.

Miliarde de dolari pentru cercetare

Alte companii petroliere precum BP, Shell si Chevron au acceptat deja linii "verzi" in politica lor. In tot acest timp insa, reprezentantii ExxonMobil au fost preocupati cu finantarea unor rapoarte care sa demonstreze ca incalzirea globala are cauze naturale si nicidecum antropice. "Trebuie sa alocam miliarde de dolari in cercetarea privind viitorul planetei si tipul de energie de care lumea va avea nevoie mai tarziu", a adaugat Rockefeller Goodwin.

Peste un secol de existenta

John D. Rockefeller a creat in 1870 Standard Oil. Aceasta companie petroliera controla jumatate din distributia petrolului la nivel mondial in 1900 si 85 la suta din volum in interiorul Statelor Unite, in 1904. Profitand de monopolul pe care il detinea in ceea ce priveste distributia, magnatul a facut presiuni asupra producatorilor pentru a scadea pretul de vanzare al petrolului. In 1911, statul federal american a condamnat Standard Oil la disolutie pe motiv ca firma a violat legea antitrust. Mai tarziu, Standard Oil a devenit Esso, apoi Exxon.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri