Cinci cercetatori romani de la Institul Roman de Cercetari Polare, intre care si o femeie, au plecat intr-o expeditie in Groenlanda de Vest pentru a studia fenomenele polare, urmand sa se intoarca la 8 aprilie. Echipa de cercetatori e condusa de Theodor Negoita, un veteran al exploatarilor polare, aflat la cea de-a cincisprezecea expeditie.
Exploratorul este insotit de Petre Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, Paul-Andrei Iordache, de la Institutul Roman de Cercetari Polare, Petre Paraschiv, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, si Mihaela Scantee Cotarlet, de la Institutul Roman de Cercetari Polare.
Cei cinci cercetatori vor efectua observatii astroclimatice complexe la Sondrestrom Upper Atmospheric Research Facility si in zonele invecinate localitatilor Kangerlussuaq si Ilulissat.
Se fac studii meteorologice
In Groenlanda vor verifica structura chimica si fizica a atmosferei si vor determina rata de absorbtie a radiatiilor. In plus, romanii vor masura si nivelul emisiilor poluante din atmosfera, capacitatea de refractie si difractie atmosferica, precum si turbulenta din atmosfera polara.
Se vor preleva mostre din lacuri, fiorduri si zonele de coasta ale Groenlandei de Vest pentru studii biotehnologice, care se vor efectua in laboratoarele din Romania. Cercetatorii si-au mai propus sa faca observatii ecologice in teren, observatii asupra calotei de gheata a Groenlandei, sa studieze mostre din aisberguri si sa faca studii privind comportamentul organismului uman la temperaturi scazute.
Theodor Negoita e initiatorul Programului Roman de Cercetari Polare si singurul roman care a ajuns la Polul Nord.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul