Adevarul: Europa, liderul luptei impotriva incalzirii globale

Toate tarile lumii incearca sa reduca emisiile de dioxid de carbon, dar in fruntea luptei impotriva schimbarilor climatice se afla statele europene

Intre cele 20 de tari care au obtinut performante importante in lupta impotriva schimbarilor climatice, primele 15 sunt din UE. Pe primul loc e Suedia.

Europa este elevul silitor al „Raportului despre indexul combaterii incalzirii globale" (CCPI) din anul 2008. Clasamentul, realizat anual de catre ONG-urile Germanwa­tch si Climate Action Network Europe, evalueaza performanta luptei impotriva schimbarilor climatice a 56 de tari. Aceste state sunt responsabile pentru 90 la suta din emisiile de CO2, la nivel mondial.

Obiectivul primordial al indexului il constituie cresterea presiunilor politice si sociale asupra tarilor care, pana acum, nu au reusit sa ia masuri puternice de combatere a schimbarilor climatice. Primele locuri in acest clasament sunt detinute de Suedia, urmata de Germania si Islanda. Tarile care se afla in topul poluatorilor mondiali, dar care au obtinut performante remarcabile in lupta impotriva incalzirii globale au fost Germania si India.Aceasta din urma s-a clasat pe locul al cincilea.

Multe domenii, deja influentate

Cu toate acestea, lupta nu a fost nici pe departe castigata. „Chiar daca toate tarile ar ajunge la performanta la care au ajuns primele clasate, nu ar fi de-ajuns pentru a evita efectele schimbarilor climatice anuntate", estimau autorii raportului.

Pe termen lung, aceste schimbari vor afecta considerabil climatul global. Ba mai mult, incalzirea globala a inceput deja sa isi exercite influenta si asupra altor domenii precum: oceanografia, ingineria, geochimia, biodiversitatea si ecologia.

Peste 100 de specii dispar zilnic, calota glaciara se topeste mai repede decat au prevazut oamenii de stiinta cu ceva vreme in urma, regimul precipitatiilor s-a modificat considerabil, fenomenele extreme sunt mai dese si mai violente decat cu cateva decenii in urma. Acestea sunt numai cateva dintre fenomenele pe care planeta le resimte din cauza cresterii temperaturilor medii globale.

Focul de tabara poate fi la fel de poluant precum arderea petrolului sau a carbunelui in termocentrale
Hartile vor trebui modificate

Zonele tropicale s-au extins cu peste 300 de kilometri in directia polilor in cursul ultimilor 25 de ani. Aceasta este concluzia la care a ajuns climatologul Dian Seidel de la Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din Statele Unite.

Trebuie amintit ca scenariile climatice cele mai pesimiste prevedeau ca aceasta valoare va fi atinsa abia la sfarsitul secolului. Pentru cartografi, zona tropicala este in continuare delimitata de tropicele Racului si a Capricornului, situate la 23,5 grade latitudine nordica si, respectiv, sudica. Climatologii insa vor fi nevoiti ca, in curand, sa le definitiveze in functie de alte criterii precum: curentii oceanici, regimul precipitatiilor sau temperaturile.

Se schimba clima la nivel global

De exemplu, una dintre schimbarile care au intervenit deja consta intr-o largire a celulelor Hadley, bucle de circulatie a curentilor atmosferici situati de o parte si de alta a Ecuatorului. Acestea asigura umiditatea in regiunile ploioase si provoaca seceta in regiunile aride de la marginea tropicelor.

Toate aceste schimbari conduc la modificari climatice importante ce afecteaza ecosistemele, agricultura si resursele de apa din unele regiuni foarte aride. De aceea, Dian Seidel prevede ca, daca deplasarea limitei tropicelor catre poli continua, deserturile subtropicale ar putea invada zone astazi foarte populate, precum bazinul mediteraneean, sud-vestul Statelor Unite, sudul Australiei si al Africii de Sud.

56 de state sunt responsabile pentru 90% din emisiile de dioxid de carbon care polueaza atmosfera

Care este cea mai curata energie?

In incercarea de a inlocui combustibilii fosili cu surse de energie mai putin poluante, specialistii au pus la punct mai multe optiuni. Multe dintre ele insa se dovedesc a fi mult mai putin sustenabile decat se credea initial.

De exemplu, focul cu lemne polueaza la fel de mult ca si arderea combustibililor fosili. Michael Legrand, de la Laboratorul de Glaciologie si Geofizica a Mediului din Grenoble, a pus la punct un studiu prin care se indoieste ca incalzirea cu lemne ar constitui un mijloc de combatere a incalzirii globale.

Studiul prezinta cum combustia biomasei sub diferite forme este responsabila pentru 70 la suta de poluarea cu CO2 in Europa, in timpul iernii. In plus, in studiu se arata ca acest tip de poluare nu se rezuma la contaminarea zonei din imediata apropiere, ci se extinde in toata Europa, de la zero pana la 10.000 de metri altitudine.

Din cauza schimbarilor climatice tot mai accentuate, pinguinii regali au intrat pe lista speciilor pe cale de disparitie

S-a schimbat sensul circulatiei oceanice

Sensul circulatiei Oceanului Arctic s-a inversat de la inceputul acestui secol. Observatia ii apartine lui James Morison, cercetator la Universitatea din Washington.

Concluzia se bazeaza pe date obtinute din satelit si pe masuratori asupra presiunii apei de la fundul oceanelor.

Sensul circulatiei oceanice depinde in mare parte de salinitate. Diminuarea cu 10 milibari a acestei presiuni si distributia sa la Polul Nord, incepand cu anul 2000 scoate la iveala o circulatie inversa fata de cum avusese loc pana atunci. Aceasta situatie se va reflecta in regimul precipitatiilor care se vor modifica.

Romania se situeaza pe locul 27 din 56

Tara noastra ocupa locul 27 in clasamentul privind performanta de reducere a emisiilor de CO2. Ea se situeaza astfel dupa Republica Ceha si inainte de Spania.

Performantele ecologice ale Romaniei sunt, prin urmare, de valoare medie in ceea ce priveste straduinta de a diminua emisiile de dioxid de carbon.

Locul, destul de bun la nivel global, a fost atins indeosebi prin imbunatatirea tehnologiilor din domeniul industriei.

Noile tehnologii le-au inlocuit pe cele vechi, utilizate in anii "Epocii de Aur".

Pe ultimul loc in randul statelor membre UE se afla, din acest punct de vedere, Luxemburg, care ocupa locul 54 intre cele 56 de state din intreaga lume incluse in clasament.

Tarile in curs de dezvoltare pot creste in clasament prin promovarea politicilor de mediu recomandate.

Vapor pus in miscare cu vant si soare

Schimbarile climei din motive antropice antreneaza necesitatea unei schimbari de atitudine a oamenilor fata de resursele naturale exploatate iresponsabil pana acum. Deja ingineria proiecteaza si executa tehnologii „verzi".

De exemplu, Volitan, un vapor proiectat de doi ingineri turci, este propulsat integral cu energie curata. Acesta are o lungime de 32 de metri si este pus in miscare cu ajutorul vantului si al soarelui.

Doua aripi laterale acoperite cu panouri solare asigura energia care alimenteaza o baterie si doua motoare electrice situate sub aripile inferioare. Volitan poate naviga cu vanturi ce ating aproximativ 110 km/h.

Pentru mai multe informatii viiteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri