Adevarul: Energia din biomasa va primi mai greu certificate verzi

Producătorii de energie regenerabilă pe bază de biomasă vor beneficia de certificate verzi doar după ce primesc avizul Ministerului Agriculturii și Ministerului Mediului. Noua lege a energiei regenerabile va împiedica astfel defrișările masive și obținerea ilicită de certificate verzi din utilizarea altor combustibili pe post de biomasă.

După obținerea avizului pozitiv de la Comisia Europeană, în urmă cu două săptămâni, pentru schema de promovare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile, Legea 220 va fi din nou modificată, pentru a include prevederile transmise de autoritățile române în procesul de notificare către Comisie. Astfel, potrivit ultimei propuneri de modificare a legii, publicată pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), producătorii de energie electrică pe bază de biomasă pot beneficia de sistemul de promovare doar dacă dețin certificate care atestă originea acestor surse.

„Certificatele de atestare a originii se emit de organisme acreditate, în baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea comună a Ministerului Mediului și Pădurilor și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi", se arată în proiect.

„În acest mod, se reduce riscul apariției fraudelor, în sensul arderii altor tipuri de combusibili și declarării acestora ca fiind biomasă, ceea ce ar conduce în final la obținerea de certificate verzi necuvenite", explică reprezentanții ANRE în nota de fundamentare. Cei care produc în prezent electricitate din biomasă au la dispoziție șase luni pentru a primi certificatele de atestare a originii acestor surse, perioadă în care sunt acreditați temporar de către ANRE.

Potențial uriaș

„Este esențială introducerea acestei prevederi în lege, pentru că altfel s-ar fi început defrișări haotice pentru a primi cât mai multe certificate verzi din producția de electricitate. Mai mult, autoritățile de Mediu și cele din Agricultură trebuie să aibă o evidență clară atât a deșeurilor forestiere, cât și a celor urbane și animale", a declarat, pentru „Adevărul", Ionuț Purica, expert în energie în cadrul Academiei Române.
 

Citeste mai mult pe adevarul.ro
 

spot_img

Ultimele știri