In Irlanda, retailerii au profitat de pe urma taxarii pungilor. Din ianuarie, comerciantii vor taxa cu 0,2 lei fiecare punga distribuita gratuit pana acum.
De anul viitor, daca nu veniti la supermarket cu punga de acasa, veti plati pentru aceasta 2.000 de lei vechi Foto: lucian muntean
Taxarea cu 0,2 lei pe bucata a pungilor din plastic distribuite gratuit de catre retaileri va duce la o crestere a cheltuielilor pentru cumparaturi pe termen scurt, dar va genera pe termen mediu si lung o scadere a costurilor comerciantilor, au declarat reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.
„Taxarea pungilor din plastic, desi va scumpi consumul, nu va duce la o diminuare a vanzarilor. Pe termen mediu si lung, insa, eco-taxa ar putea conduce la economii de cost pentru retaileri“, a explicat secretarul general al AMRCR, Adrian Manolache, la conferinta Romania Retail Forum 2008 organizata de Mediafax.
Se taxeaza din ianuarie
Guvernul a decis in aceasta toamna taxarea pungilor din plastic conventional (care se degradeaza foarte greu – n.r.) cu 0,2 lei pe bucata, suma care va fi perceputa de la firmele care introduc pe piata astfel de ambalaje.
Astfel, comerciantii vor taxa fiecare punga distribuita pana anul acesta gratuit cu 0,2 lei, suma care va fi evidentiata distinct pe documentele de vanzare asa cum este si cazul TVA-ului.
Potrivit lui Manolache, alternativa cumparatorilor de la plata eco-taxei va fi utilizarea de pungi din materiale biodegradabile sau a celor refolosibile.
Taxa aplicata pentru pungile gratuite are drept model o alta similara implementata in Irlanda in 2002, care a avut ca efect reducerea cu 80% a pungilor distribuite de retaileri in primul an de aplicare, de la 1,2 milioane la 230 de milioane de unitati.
Pungile din plastic sunt daunatoare mediului inconjurator, iar in Romania se folosesc anual 90 de milioane de litri de petrol pentru producerea a circa cinci miliarde de pungi din plastic, a mai spus Adrian Manolache.
„Depinde de comportamentul cumparatorilor, daca vor fi dispusi sa plateasca taxa de 0,2 lei sau vor incepe sa utilizeze pungi din material biodegradabil“, a mai spus acesta.