Silvicultorii din judetul Teleorman sunt hotarati sa planteze peste o suta de hectare cu puieti din diverse specii forestiere. In pepinierele Directiei Silvice Teleorman se afla aproape doua milioane de puieti pregatiti pentru viitoarele lucrari de impadurire, care vor avea loc in prima parte a lunii noiembrie, anul acesta.
De mai bine de o luna, in cele patru ocoale silvice din judet au avut loc actiuni de control al regenerarilor forestiere, prin care specialistii au stabilit procentul de reusita al viitoarelor plantatii.
Seful Serviciului pentru regenerarea padurilor din cadrul Directiei Silvice Teleorman, inginerul Iulian Dumitru, spune ca procesul de impadurire a inceput in decembrie 2006, cand s-au finalizat primele 30 de hectare. Lucrarile au continuat si in primavara anului 2007, fiind astfel acoperita 96,6% din suprafata alocata primei faze a impaduririi.
Lucrarile de toamna vor fi efectuate, ca si in prima parte a anului, tot cu puieti din productia proprie. Printre speciile forestiere valoroase ce vor fi plantate in Teleorman se numara plopul, salcia, stejarul, frasinul, paltinul, salcamul.
„Teleormanul este un judet deficitar in paduri. Suprafata forestiera este de numai 5% din cea totala. Atentia silvicultorilor teleormaneni se indreapta acum spre extinderea fondului forestier, prin achizitionarea de terenuri agricole neproductive, care prin impadurire pot fi renaturate. Esentiala este si mentinerea fondului forestier actual", mai spune Dumitru.
„Padurea constituie un izvor de sanatate pentru toti teleormanenii", a incheiat Iulian Dumitru. Din nefericire, conditiile climatice de asta-vara au dus la distrugerea a peste 20% din puietii existenti in pepinierele directiei silvice. Chiar si puietii plantati deja au avut de suferit. Ponderea puietilor viabili in zona Ocolului Silvic Rosiorii de Vede, de exemplu, este de aproximativ 70%.
Seceta din primavara-vara acestui an, cat si temperaturile de peste 70-80 de grade C, inregistrate la sol, au provocat calamitarea plantatiilor. In afara de lucrarile de impadurire, silvicultorii din Teleorman vor mai face si lucrari de completare si refacere a fondului forestier pe alte 56 de ha aflate pe raza ocoalelor silvice din Alexandria si Turnu Magurele. La Slavesti si Alexandria, vor fi incepute si lucrari de regenerari naturale, adica de intretinere a fondului forestier deja existent.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul