Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Doliu, pe arborii din centrul Bucurestiului

Bucurestenii care trec prin Piata Universitatii, pe Bulevardul Lascar Catargiu, Bulevardul Magheru sau Bulevardul Elisabeta pot admira mai multi arbori "indoliati". Copacii au fost imbracati in materiale textile de culoare neagra, imprimate cu texte similare celor de pe coroanele funerare, pentru a atrage atentia asupra taierilor abuzive comise in perioada 1989- 2007.

Cei care au pus doliul pe copaci spun ca, in fiecare an, 10.000 de bucuresteni mor din cauza poluarii atmosferice. Arborii au fost indoliati in acest weekend si fac parte din programul de informare si responsabilizare sociala "Nu taia padurea ca-n codru", coordonat de Agentia de Monitorizare a Presei.

Initiativa e finantata de Uniunea Europeana, prin fonduri PHARE, si isi propune sa sensibilizeze publicul in problemele mediului, in special ale celor legate de protejarea padurilor din Romania. „Am inceput aceasta campanie dupa ce am constatat ca padurile din Romania mor si oamenilor nu le pasa", a spus Dan Barbulescu, reprezentant al agentiei.

Studiile efectuate in cadrul programului arata ca, anual, in Romania sunt defrisate ilegal intre 13 si 17.000 hectare de padure. „La aceste cifre adaugam taierile „legale” care au loc, adica inca 80.000 ha pe an. Rata de reimpadurire este insa de numai 10.000 de hectare pe an", explica Dan Barbulescu.

Romania ramane fara paduri

Specialistii care lucreaza la program arata ca, daca isteria distrugerii padurilor continua, in curand Romania nu va mai avea paduri. „Trist, dar adevarat! Speram insa ca gestul nostru sa fie un exemplu de urmat si de alte organizatii neguvernamentale, institutii publice si corporatii", mai spune Dan Barbulescu.

Acesta adauga ca programul va continua cu o serie spoturi radio, difuzate la postul national de radio, care vor ajunge tocmai in zonele afectate de defrisari, in speta, in zonelele rurale. In luna octombrie va avea loc o alta campanie publica, in cadrul careia 7.000 de puieti de brad vor fi plantati intr-o zona „taiata ca-n codru din Romania". Copacii vor fi plantati de voluntari, ce participa la programele de mediu ale organizatiilor neguvernamentale.

Campanii pentru proprietarii de paduri

Pe langa Agentia de Monitorizare a Presei, si specialistii de la Institutul de cercetari si amenajari silvice, de la Asociatia pentru coeziune economica si sociala, precum si de la Centrul national roman pentru drepturile copilului au anuntat ca vor participa la aceasta campanie. In cadrul proiectului, pana acum s-au derulat deja patru sesiuni de informare a proprietarilor de padure si un concurs de creatie adresat elevilor din scolile generale din sapte judete.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri