Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Delfinii din Marea Neagra sufera din cauza zgomotului

Substantele toxice, braconajul, dar si traficul maritim intens pun in pericol viata unora dintre cele mai inteligente mamifere acvatice care traiesc in Marea Neagra. Andreea Burnescu, coordonator de proiecte la asociatia neguvernamentala Mare Nostrum, vorbeste despre situatia critica in care se gaseste efectivul de delfini din Marea Neagra la ora actuala.

Cate specii de delfini traiesc in Marea Neagra?

– In Marea Neagra traiesc trei specii de delfini: delfinul comun, afalinul si marsuinul. Cel mai mare si, in acelasi timp, cel mai cunoscut este afalinul, deoarece se adapteaza cel mai usor la conditiile de captivitate din delfinarii. In anii "40, efectivele populatiilor celor trei specii de delfini din Marea Neagra erau estimate la 1,5 – 2 milioane.

Pescuitul industrial, pe de o parte (cu 62.000 capturi anuale), si reducerea stocurilor de pesti cu care se hranesc, pe de alta parte, au dus la scaderea numarului lor, ajungand in 1965 la doar 300.000 exemplare. Desi pescuitul industrial a fost interzis, din cauza poluarii, numarul delfinilor a continuat sa scada. Intre anii 1983-1984, folosindu-se nave maritime si avioane, populatiile de delfini au fost estimate la 60.000 – 100.000 exemplare. In prezent, marimea efectivelor celor trei specii de delfini nu se cunoaste, deoarece metodele de evaluare folosite au fost considerate inadecvate.

De ce sunt vulnerabili delfinii?

Aflandu-se in varful piramidei trofice, delfinii sunt speciile cele mai vulnerabile fata de un complex de amenintari atat naturale, dar mai ales antropice, cum ar fi: capturarea accidentala in plasele de pescuit, degradarea habitatului prin poluare cu substante toxice, ingestia de materiale nedigerabile de genul plasticelor, care plutesc la suprafata apei, esuarea din cauza poluarii fonice subacvatice (sonarele, folosite de navele si submarinele oamenilor), coliziunea cu navele maritime si devierea rutelor lor de migratie, diminuarea stocului de hrana si, nu in ultimul rand, braconajul.

De-a lungul anilor, mediul marin a fost poluat cu foarte multe tipuri de poluanti (fizici, chimici, biologici) proveniti din diverse surse, care au dus la degradarea tuturor componentelor de mediu si, in ultima instanta, la diminuarea populatiilor de delfini. In cei 20-25 de ani, cat traieste un delfin, poluantii se acumuleaza in tesuturile corpului lui, facandu-l vulnerabil fata de boli, paraziti si daunatori.

Un poluant foarte periculos este zgomotul produs de traficul maritim intens, de activitatile industriale si de agrement desfasurate atat pe mare, cat si pe uscat sau in aer si, mai ales, de aplicatiile militare. Multa vreme ignorat, zgomotul este astazi unul dintre cei mai agresivi poluanti pentru delfini, care poate avea efecte letale asupra delfinilor. Scuterele i-au indepartat pe delfini de langa mal, unde gaseau bancuri de stavrizi, si i-au obligat sa se mute mai in larg, unde devin victimele pescuitului si ale navelor de mare tonaj, ce rarefiaza bancurile de pesti.

– Cum afecteaza pescuitul cu plase viata delfinilor?

– Principala cauza a mor¬talitatii este capturarea accidentala in plasele pescaresti, in special in setcile pentru calcan. Aflati in cautarea hranei, delfinii pot patrunde accidental in plasa, de unde nu mai pot iesi la suprafata apei pentru a respira si, astfel, mor inecati.

Pentru reducerea numarului de delfini capturati accidental in plasele pescarilor, la nivel mondial se folosesc niste dispozitive ce produc sunete de inalta frecventa, pe care delfinii le detecteaza si se indeparteaza de plasa. Aceste dispozitive, denumite pingere sau dispozitive hidroacustice (ADD), au fost experimentate pentru prima data in Marea Neagra de Mare Nostrum, in anul 2006, in cadrul unui proiect-pilot. Au fost achizitionate 10 astfel de dispozitive, care au fost montate in plasele a doua unitati pescaresti.

– Cati delfini dispar anual?

– Prima retea de monitorizare a delfinilor esuati pe plajele romanesti a fost infiintata de Mare Nostrum in anul 1999. Reteaua de voluntari a fost constituita din elevi si studenti, aceasta reinnoindu-se in fiecare an, in cadrul a diferite proiecte, unele in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa" Constanta.

Numarul exact al delfinilor esuati este greu de evaluat, deoarece monitorizarea se face bilunar, si numai in perioada calda a anului. De exemplu, echipa de voluntari a Mare Nostrum a identificat, in anul 2006, 30 de delfini, in diferite stadii de descompunere, fiind greu de apreciat specia si cauza mortii. Anul acesta am gasit numai 14 carcase de delfini, dar, dupa cum spuneam, ei s-au mutat in larg, din cauza scutereleor.

– Cum lupta Mare Nostrum pentru salvarea delfinilor?

– Principala masura ar fi achizitionarea de pingere pentru pescari, dar nu avem fonduri sa-i dotam pe toti. De aceea, facem campanii de popularizare legate de suferintele delfinilor si incercam sa determinam oamenii cu bani sa doneze astfel de aparate pescarilor romani. Vrem sa ne adresam Ministerului Mediului, in scopul de a interzice anumite sporturi maritime, pentru a le permite delfinilor sa revina langa bancurile de stavrid. Apoi mai sunt monitorizarile pe teren ale delfinilor esuati, continuand cu ample campanii de informare si constientizare a populatiei cu privire la importantta delfinilor pentru conservarea ecosistemului Marii Negre.

Anul viitor, Mare Nostrum va continua sa desfasoare activitati pentru protectia ecosistemului marin, propunand catre Global Environmental Facility un alt proiect, intitulat "Constientizarea populatiei locale cu privire la starea de conservare a biodiversitatii din zona costiera romaneasca sub impactul modificarilor climatice". In perioada 1-30 august 2007, Mare Nostrum a derulat o campanie de constientizare in incinta Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii – Delfinariu Constanta.

Campania a debutat in data de 5 august, prin organizarea unor concursuri de desene pe asfalt si picturi, realizate de copiii din centrele de plasament constantene. La finele fiecarei saptamani a lunii august au fost organizate ecocentre de informare, unde voluntarii Mare Nostrum au impartit materiale despre cele trei specii de delfini din Marea Neagra (pliante si postere).

De asemenea, au fost organizate concursuri radio pe tematica delfinilor din Marea Neagra. Campania a fost sustinuta financiar de Coca-Cola HBC. In cadrul ecocentrelor, cei interesati au putut face donatii pentru sustinerea proiectelor de protejare a delfinilor in schimbul carora au primit materiale inscriptionate cu imaginea delfinului. Banii vor fi folositi pentru achizitia de noi ADD-uri.

– Anul acesta este Anul Delfinului?

– Anul 2007 este unul cu totul special pentru delfinii din toate marile si oceanele lumii. Ingrijorati de starea din ce in ce mai precara a delfinilor din toate marile si oceanele, Societatea pentru Conservarea Delfinilor (Marea Neagra) si TUI (operator de turism din Germania) au hotarat, in decembrie 2006, ca anul 2007 sa fie dedicat acestor mamifere marine (Anul Interntional al Delfinului).

Aceasta presupune organizarea, la nivel mondial, a unor actiuni importante de protectie a delfinilor in mediul lor natural, astfel incat marile si oceanele sa redevina o „casa" sigura pentru delfini. Pentru atingerea acestui deziderat, actiunile se bazeaza pe informarea factorilor de decizie, pe educatia civica si mobilizarea comunitatilor locale costiere in protejarea acestor mamifere.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri