Jumatate din firmele europene aflate sub directiva europeana a poluarii nu au obtinut autorizatia de mediu.
Un grup de experti industriali au realizat un ghid care stabileste reguli pentru eficienta energetica in interiorul companiilor.
Pentru ca multe firme s-au plans ca directiva europeana a controlului poluarii e greu de aplicat si pe alocuri de inteles, un grup de specialisti in reducerea poluarii au adoptat de curand un ghid pentru eficienta energetica a firmelor din principalele sectoare industriale.
Ghidul se aplica si firmelor din Romania si cuprinde cele mai bune practici pentru reducerea poluarii companiilor. Manualul e destinat in special firmelor care intra sub incidenta directivei prevenirii si controlului poluarii. Documentul pentru bune practici a fost adoptat la inceputul lunii noiembrie de catre un grup de experti industriali si are in vedere tot felul de companii, de la uzinele de mare ardere pana la fabricile de lapte.
Reprezentantii marilor companii au declarat ca vor adopta documentul pentru ca e simplu si le da noi posibilitati sa-si imbunatateasca afacerea.
Liderii de la Bruxelles au aratat ca ghidul este important pentru ca, spre deosebire de alte documente, se aplica orizontal intregului sector industrial. In plus, ghidul e mult mai comod din punct de vedere al regulilor, mai ales ca nu obliga companiile sa adopte nivelurile de reducere a poluarii.
Recomandari pentru 11 sectoare industriale
Serge Roudier, directorul biroului de integrarea poluarii de la Bruxelles, a declarat ca ghidul cuprinde mai multe tehnici de management precum auditul extern al eficientei energetice si monitorizarea intregului sistem al fabricilor. De asemenea, documentul mai cuprinde recomandari cu privire la eficienta energetica, cuprinse in directiva IPPC din 1996.
"Ghidul are recomandari pentru imbunatatirea insta¬latiilor din 11 sectoare neacoperite in alte ghiduri, precum ventilatia si aerul conditionat, iluminarea si recuperarea caldurii. Aceste recomandari sunt insa compatibile cu altele", a declarat Serge Roudier. Acesta a adaugat ca documentele sunt foarte importante, deoarece se pot extinde si in afara Uniunii Europene.
Acest tip de ghiduri sunt folosite deja de catre institutiile economice pentru finantarea proiectelor industriale. Reprezentantii Comisiei Europene au spus ca situatia aplicarii directivei poluarii e ingrijoratoare din cauza ca reducerea emisiilor de carbon, prevazuta prin lege, ar trebui sa indeplineasca obiectivele europene de mediu si sanatate, fapt care nu se intampla in prezent. Expertii spun ca documentul a fost adoptat si pentru a veni in ajutorul firmelor care trebuiau sa depuna documentele cerute de directiva poluarii pana la 30 octombrie, dar nu au facut-o.
Fermierii se judeca cu autoritatile
O evaluare a companiilor care trebuiau sa obtina autorizatiile de mediu cerute de directiva arata ca mai mult de jumatate din firmele frantuzesti, irlandeze si olandeze nu au depus niciun act pana la data stabilita. In Spania, situatia e asemanatoare. Un grup de ecologisti spanioli au aratat saptamana trecuta ca mai mult de 5.000 de fabrici aflate sub incidenta directivei poluarii mai au de obtinut autorizatiile de mediu. Fermele de animale din Olanda, Polonia, Ungaria si Irlanda au cele mai mari dificultati.
Multe dintre acestea au depus plangeri in instanta impotriva autoritatilor, argumentand ca aplicarea cererilor din directiva e prea costisitoare. Exista insa si tari unde fabricile sunt mult mai avansate in reducerea poluarii. Se pare ca Luxemburgul e singurul stat care a implementat complet directiva poluarii. Tari precum Finlanda, Marea Britanie, Belgia, Germania si Cehia au raportat ca mai mult de 90% din marile fabrici au devenit mai "verzi".
In Romania, numai patru firme au fost inchise
In Romania, patru insta¬latii de mare ardere, afla¬te sub incidenta directivei europene pentru poluare, au fost notificate de catre Ministerul Mediului pentru neindeplinirea obligatiilor de mediu pana la 30 octombrie 2007. Astfel, companiile Casirom Turda, Romaltyn Minning (fost Transgold) Baia Mare, Agroflip Bontida si Carbid Fox SA Tarnaveni au fost inchise.
La inceputul anului 2007, in Romania existau 660 de instalatii care intrau sub incidenta directivei IPPC. Dintre acestea, 161 de intreprinderi au obtinut o perioada de tranzitie pentru conformarea din punct de vedere al poluarii.
Din cele 161 de intreprinderi, 154 de instalatii au obtinut pana la data scadenta autorizatia integrata de mediu, iar trei nu au mai avut nevoie, intrucat au iesit de sub incidenta directivei, prin incetarea activitatii sau prin reducerea capacitatii de productie.
Conform obli¬gatiilor asumate de Romania prin Tratatul de aderare, toate instalatiile IPPC trebuiau sa aiba Autorizatie Integrata de Mediu (AIM) pana la data de 30 octombrie 2007. De asemenea, acelasi termen-limita se aplica si pentru conformarea la normele europene de mediu a acelor instalatii IPPC pentru care, in cadrul negocierilor purtate cu oficialii europeni, nu s-a obtinut perioada de tranzitie.
Ce este Autorizatia Integrata de Mediu
Potrivit prevederilor europene, Autorizatia Integrata de Mediu (AIM) cuprinde valorile – limita de emisie pentru poluanti, care pot fi emisi in cantitati semnificative, ca rezultat al functionarii instalatiei, luandu-se in considerare natura lor, precum si potentialul de transfer al poluarii dintr-un mediu in altul, respectiv apa, aer, sol. Totodata, AIM poate cuprinde si cerinte specifice pentru protectia solului si a apei subterane, precum si masuri suplimentare cu privire la managementul deseurilor generate de instalatie.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul