Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Demisii in lant in silvicultura

Silvicultorii romani nu par sa mai fie interesati de meseria de padurar. Din 2006, ei platesc din salariul propriu lemnele taiate ilegal si furate din paduri.

La Directia Silvica Bacau este un "du-te – vino" permanent. Luna de luna, fluctuatia in randul lucratorilor silvici atinge un procent de 10 la suta.

In ultimii doi ani, peste 300 de specialisti in silvicultura au parasit sistemul, nemultumiti de faptul ca sunt obligati sa plateasca pagubele produse de hotii de lemn.

Jandarm sau pompier, ca alternativa

"Sunt doua motive pentru care ne pleaca oamenii: procesul de restructurare, dar mai ales retributia salariala. Neplacerile au aparut in anul 2006, cand angajatii silvici, care aveau salarii de 4-5milioane de lei vechi, au fost obligati sa plateasca valoarea lemnului care disparea din padure", ne-a declarat directorul Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Savu.

Intre timp, valoarea arborilor furati a crescut de peste 200 de ori fata de anul 2005. Ca urmare, padurarii au ales sa opteze pentru alte meserii din sectorul bugetar, unde salariile sunt mai bune. Ei s-au transferat la Pompieri, la Jandarmerie sau la Politie. "Specialistii nostri au aviz de port-arma si le este usor sa patrunda in aceste institutii. Unii au ales chiar sa ia calea Occidentului", mai spune Savu.

Au disparut 77.000 de hectare de padure

In anul 1990, Directia Silvica Bacau administra o suprafata de 275.000 de hectare de padure, iar in 2005 mai avea doar 200.000 de hectare, iar in 2008 sunt 198.000 de hectare. Pentru ca suprafata administrata e mai mica, s-au facut restructurari in randul personalului.

"In luna iulie 2007, am majorat cu 40 la suta salariile padurarilor, neglijand personalul TESA. Speram ca anul acesta vom reusi sa multumim toate categoriile de salariati", se plange Gheorghe Savu. Directorul mai spune ca institutia sa are acum 1.100 de angajati, dintre care 600 personal silvic, restul fiind personal auxiliar.

Un padurar are gestiune deschisa de aproximativ 500 de hectare in zona de deal si peste 1.000 de hectare in zona de munte si are un salariu lunar de circa 7 milioane de lei. Cum singur nu se poate lupta cu hotii, el trebuie sa solicite venirea jandarmilor ori de cate ori observa ca au loc taieri ilegale.

Ceea ce nu spune directorul, dar spun multi dintre locuitorii care stau in preajma padurii, este ca de multe ori padurarii stiu exact cine fura, dar sunt cointeresati sa taca.

spot_img

Ultimele știri