Numarul uraganelor nu a crescut semnificativ, in ultimii 25 de ani. In schimb, viteza vanturilor care le-au insotit s-a intensificat ingrijorator.
In ultimele zile, trei uragane puternice, Gustav, Hanna si Ike, au facut ravagii pe unde au trecut. Sute de persoane si-au pierdut viata numai in Haïti, in urma trecerii uraganului Hanna.
Un nou studiu, coordonat de James Elsner, profesor de geografie la Universitatea de Stat din Florida, arata ca, in ultimii 25 de ani, uraganele si taifunurile au devenit mult mai puternice decat ar fi fost normal, din cauza incalzirii apelor de suprafata ale oceanelor, informeaza AFP. „In masura in care apele se incalzesc, oceanele au mai multa energie cu care sa alimenteze furtunile tropicale", a spus James Elsner.
Furtunile devin foarte puternice
Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au analizat date privind furtunile formate in Oceanele Atlantic, Indian si Pacific, in perioada 1981-2006. Ei au evaluat numarul furtunilor care au avut loc in acest interval de timp si viteza vanturilor care le-au insotit.
Apoi, au comparat rezultatele obtinute cu nivelul temperaturilor apelor de suprafata. Cercetatorii au observat astfel ca in acesti 25 de ani, numarul furtunilor nu s-a marit semnificativ, dar a crescut foarte mult puterea lor si, prin urmare, rata pagubelor pe care le-au provocat. Adica multe dintre furtunile tropicale care se incadrau intr-o categorie slaba au trecut progresiv intr-o categorie foarte puternica.
Aceasta tendinta a fost observata in toate bazinele in care s-au format furtuni, cu exceptia Pacificului de Sud. Explicatia ar fi ca Pacificul de Sud este oricum una dintre cele mai calde regiuni marine. Documentul lui Elsner arata ca un grad Celsius in plus poate duce la o crestere cu 30 de procente a numarului anual de furtuni tropicale care trec intr-o categorie foarte puternica.