Adevarul: De ce mor castanii

Chiar cand incep sa apara primii muguri de primavara, pe partea superioara a trunchiului si pe ramurile din varf, castanului ii apar niste gauri mici, de culoarea ruginei. Din interiorul lor curge, sub forma de lacrimi, o substanta de un rosu-bolnav care, in unele zone, da un aspect de fier ruginit. Patologii de la Comisia Forestiera britanica cred ca aceasta boala poate sa duca la disparitia castanilor.

Specialistii estimeaza ca aproape jumatate din castanii Marii Britanii ar putea suferi de aceasta infectie. Simptomele vizibile difera de la un copac la altul si pot varia de la mici crapaturi de scoarta pana la adevarate
rani deschise. Aceasta in-fectie cu ulceratii este o boala noua, dar decimeaza cu repeziciune castanii Europei.

Boala provine din India

De cativa ani incoace, oamenii de stiinta au observat aceasta boala, insa un studiu publicat de „Forest Research" dezvaluie abia acum amploarea raspandirii acestei boli. Bazat pe luni intregi de munca de teren, descoperirile studiului arata ca in unele regiuni ale Marii Britanii, unde autoritatile au ezitat sa intervina, 76% din castani prezinta semnele bolii.

Cei de la Comisia Forestiera sunt de parere ca numai pe teritoriul britanic sunt deja o jumatate de milion de arbori atinsi de boala. Supranumita „cancer umed al scoartei", noua boala este provocata de o bacterie, si nu de ciuperca Phytophthora, banuita pana acum.

Agentul patogen identificat este Pseudomonas syringae, inrudit cu o bacterie care a atacat, in anii trecuti, castanii din India. Inca nu s-a descoperit cum anume se raspandeste boala, dar se banuieste ca un rol important il au vantul si pasarile.

Si alte specii au fost distruse

Prin anii ’60, boala ulmilor olandezi a distrus aproape toate padurile de ulmi, lasand in peisaj o cicatrice care nu s-a vindecat niciodata in totalitate. Exista astfel posibilitatea ca urmatoarea specie de arbori care va disparea sa fie castanul?

„Boala ulmilor olandezi a fost o exceptie pentru ca era raspandita foarte rapid de insecte," spune Joan Webber, de la Comisia Forestiera. In mod inexplicabil, unii castani rezista foarte bine la infectie. „E un alt lucru incurajator", adauga Webber.

„Am vazut unii arbori care prezinta simptomele, dar apoi dau semne de recuperare", spune el. „Parerea mea este ca infectia unui arbore nu inseamna neaparat si condamnarea lui la moarte." Autoritatile spun ca toti castanii serios afectati vor fi taiati. In plus, English Heritage a infiintat o bursa pentru cercetarea bolii si gasirea unui remediu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri