Guvernul german a sprijinit proiectele prin care localitatea a ajuns sa produca curent electric numai din resurse regenerabile. Localitatea din centrul Germaniei, regiunea Harz, este un model al viitorului. Orasul are autonomie completa din punct de vedere energetic.
Oraselul Dardesheim se afla in centrul Germaniei, in regiunea Harz, vestita pentru diversitatea si frumusetea ecosistemelor sale, dar si pentru proiectele pe care le desfasoara pentru a obtine energii regenerabile, scrie „Le Monde”. Locuitorii din Dardesheim, sau orasul care merge cu soare, vant si apa, mai putin de o mie de suflete, produc energie „verde” de 40 de ori mai mult decat consuma.
Oraselul are autonomie energetica, iar panourile fotovoltaice se vad peste tot, pe acoperisurile scolilor, deasupra cazarmilor de pompieri ori pe casele localnicilor. In fata primariei este amplasat un contor sofisticat pe care trecatorii pot citi la orice ora cantitatea de energie solara produsa in timp real, cat si contributia pe care utilizarea acestui tip de energie o are la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Viceprimarul din Dardesheim, Ralf Voigt, sustine ca oamenii de aici s-ar putea imbogati daca ar vinde surplusul de energie curata pe care o obtin cu ajutorul apei sau al vanturilor si considera ca ingenioasele retele eoliene, hidraulice ori solare sunt o adevarata comoara.
Energie verde de vanzare
Masinile ecologice care circula in Dardesheim sunt dotate cu baterii electrice, iar pe strazile orasului pot fi vazute statii de incarcare a acestor baterii.
Edilii au declarat ca orasul lor este primul din Germania care functioneaza suta la suta pe baza de energie verde, pe care o pot vinde, fiind produsa in exces, iar guvernul german a salutat aceasta initiativa, pe care o considera deja un model al viitorului in materie de obtinere si folosire a energiilor regenerabile. Acest proiect va fi extins in intreaga regiune Harz, iar prin sistemul energetic, ce va fi pus la punct cu ajutorul panourilor solare, al biomasei sau eolienelor, vor fi acoperite nevoile energetice ale celor 250.000 de locuitori ai regiunii.
Seful proiectului, Ulrich Narup, sustine ca, daca rezultatele vor fi bune in continuare, acest sistem va putea fi dezvoltat cu succes pe intregul teritoriu al tarii. Guvernul german a subventionat, deocamdata, acest plan, pus in aplicare de la inceputul anului 2008, cu 10 milioane de euro si este dispus sa investeasca in continuare in energia verde.
Germania, campioana la energie curata
Germania este deja campioana europeana a energiilor curate. La Berlin, cladirile Parlamentului german reprezinta un model in materie de energie verde, fiind acoperite cu o instalatie fotovoltaica de 3.600 de metri patrati, ce acopera in totalitate nevoile Bundestagului.
Centralele de cogenerare, aflate in interiorul cladirilor, sunt alimentate cu biodiesel, astfel incat permit mentinerea unei temperaturi constante. Cadrul legislativ german este, de altfel, propice dezvoltarii energiilor regenerabile, o lege in acest sens fiind promovata inca din anul 2000. Producatorii sunt sprijiniti de stat printr-un pret minim la vanzare, iar investitiile in acest sector sunt favorizate. In 2007, numai Germania, singura, a contribuit cu 52,7%, mai mult de jumatate, la cresterea productiei de energie verde in UE.
Energiile regenerabile
Energia eoliana este generata din puterea vantului. La sfarsitul anului 2006, capacitatea mondiala a generatoarelor eoliene era de 73.904 MW, acestea producand ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrica. Energia solara este direct produsa prin lumina si radiatiile solare. Poate fi folosita ca sa genereze electricitate prin celule solare, prin turnuri solare si poate incalzi locuinte direct sau prin cuptoarele solare.
Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor, inclusiv substantele vegetale si animale. Biomasa reprezinta resursa regenerabila cea mai abundenta de pe planeta. Aceasta include absolut toata materia organica produsa prin procesele metabolice.