Pe mai multe blocuri din municipiul Cluj-Napoca au fost montate, in perioada comunista, panouri solare. Instalatiile au fost desfiintate intre timp din cauza intretinerii deficitare, dar si a faptului ca afectau structura de rezistenta a cladirilor. Proiectul a fost implementat la comanda Partidului Comunist Roman si avea ca scop principal reducerea consumului de gaz metan.
Energia „verde“, din ce in ce mai utilizata recent, a fost testata la Cluj-Napoca in urma cu peste 20 de ani. Ideea a fost lansata de Partidul Comunist Roman, care cauta solutii de reducere a consumului de gaz metan. Astfel, s-a hotarat construirea unor blocuri care sa aiba, pe acoperisuri, panouri solare.
„La inceputul anilor ’80 s-a lansat ideea utilizarii energiilor regenerabile. Cea solara era cea mai accesibila, motiv pentru care s-a decis implementarea unor panouri solare la o serie de blocuri ridicate in acea perioada“, isi aduce aminte Radu Spanu, fostul arhitect-sef al judetului Cluj, care ocupa, in anii ’80, functia de sef de proiecte la Institutul de Arhitectura.
Sistemul functiona simplu: energia solara era folosita pentru incalzirea apei, astfel ca in centralele termice se folosea mai putin gaz metan pentru ridicarea temperaturii apei ce urma sa treaca prin calorifere.
„Totul a fost facut, insa, fara a se tine cont de anumiti parametri geografici, astfel ca nu a functionat“, mai spune Spanu. Potrivit acestuia, la Mamaia, acelasi sistem a avut succes, in special datorita faptului ca, anual, erau mult mai multe zile insorite decat la Cluj.
Demontate imediat dupa revolutie
O alta mare problema a reprezentat-o lipsa personalului de intretinere. Cum panourile nu erau curatate, randamentul acestora scazuse mult. In plus, acoperisurile blocurilor incepusera sa cedeze sub greutatea panourilor.
Din cauza intretinerii deficitare, dar si a faptului ca distrugeau acoperisurile blocurilor, instalatiile au fost dezafectate. „La putin timp dupa Revolutie au fost demontate“, a mai povestit Spanu.
„Le-au dat jos, ca nu faceau nimic“
Locuitorii din blocurile care au avut panouri solare isi amintesc de acestea, dar nu cu multa placere. „Da, le stiu. Au fost inca de la inceput. Dar nu prea am simtit sa ne foloseasca. Le-au dat jos ca nu faceau nimic“, spune Lörincz Roza, o femeie care locuieste de mai bine de 20 de ani in cartierul Zorilor. Vecinul ei, Traian Giurgiu, o completeaza: „Nu erau de niciun folos”. Nici locatarii din Marasti, alt cartier clujean impanzit cu panouri solare, nu au cuvinte de lauda despre proiect.
„N-au functionat niciodata. Ar fi trebuit sa fie legate la centrale, dar nu s-a facut niciodata asta”, afirma Daniel Muresan. Deoarece arhivele proiectului s-au pierdut dupa Revolutie, nimeni nu mai stie exact cat de eficient a fost planul, cat timp si in ce masura a functionat.
Energie eoliana la Gilau
Tot in perioada comunismului, chiar inainte de Revolutie, in judetul Cluj au mai fost testate doua sisteme de folosire a energiilor alternative. La Gilau a fost montata o elice pentru captarea energiei, iar la Gherla, la o ferma de ovine, s-a construit o centrala care folosea biogaz, rezultat in urma prelucrarii gunoiului de grajd. Nici aceste proiecte nu au rezistat, insa, fiind abandonate dupa Revolutie, fara sa se mai stie acum mare lucru despre ele.
Biogazul, la moda in anii ‘80
Daca proiectele pentru utilizarea energiei solare ori a celei eoliene nu au fost de amploare si, de cele mai multe ori, nici macar nu au devenit functionale, biogazul parea sa fie, la un moment dat, o alternativa viabila pentru sursele conventionale de energie in perioada comunista.
Dupa 1981, in Romania functionau cateva sute de instalatii mici pentru producerea biogazului din balegar. Majoritatea erau amplasate langa ferme de porci, de oi – cum a fost cazul celei de la Gherla – sau de vaci. Unele dintre ele au ajuns sa genereze curent electric, livrat in reteaua nationala de electricitate.
Altele erau utilizate numai pentru asigurarea energiei termice necesare fermelor langa care erau amplasate. Presa din acea perioada noteaza, de asemenea, existenta unor astfel de instalatii chiar si in gospodariile individuale. Instalatiile de producere a biogazului erau amplasate de comunisti in apropierea fermelor.