La 23 de ani de la cea mai mare catastrofa ecologica a Indiei, soldata cu 20.000 de morti, malformatiile congenitale afecteaza sute de nou-nascuti.
Sute de copii se nasc in continuare cu grave malformatii congenitale din cauza celui mai mare dezastru ecologic industrial, petrecut in orasul Bhopal. Sute de victime si rude ale acestora cer guvernului indian sa le ofere asistenta medicala urgenta si sa aloce fonduri pentru studierea efectelor „ascunse" ale dezastrului.
Cu mai bine de 20 de ani in urma, orasul Bhopal a fost invaluit de nori grosi de gaze toxice, eliberati accidental in atmosfera de fabrica de pesticide americana Union Carbide, relateaza „The Guardian". Aerul otravit a ucis in acea noapte 5.000 de oameni, alti 15.000 gasindu-si sfarsitul in urmatoarele saptamani.
Potrivit medicilor, copiii sunt amenintati si astazi de efectele gazelor toxice. Fara nicio explicatie, guvernul indian a suspendat in urma cu 14 ani toate cercetarile privind efectele medicale ale gazelor toxice asupra populatiei locale. Desi Curtea Suprema a ordonat ca toti copiii victimelor sa primeasca ajutoare financiare, mai bine de 100.000 dintre ei nu beneficiaza de acest drept.
Crime in numele progresului
Potrivit organizatiei Sambhavna Trust, care ajuta victimele dezastrului, nimeni nu si-a asumat responsabilitatea de a curata zona afectata si nici sa plateasca sumele costisitoare ale tratamentelor medicale. „Pentru ca oamenii sunt foarte saraci si fac parte dintr-o casta inferioara, nimanui nu-i pasa. Viata lor si a copiilor este sacrificata in numele progresului industrial", afirma o membra a organizatiei. Un studiu american din 2003 a relevat ca baietii expusi in copilarie la gazele toxice sau nascuti din parinti contaminati au suferit de retard de crestere.
In perimetrul fabricii parasite zac in continuare 8.000 de tone de chimicale cancerigene, care contamineaza sursele de apa pentru 30.000 de localnici. Guvernul indian a cerut noilor proprietari ai fabricii sa plateasca 25 de milioane de dolari pentru dezmembrarea instalatiilor si curatarea zonei. Acestia refuza, pe motiv ca terenul fabricii apartine statului indian.
Somnul otravit
In ziua fatidica de 2 decembrie 1984, localnicii din Bhopal au fost otraviti, in timp ce dormeau, de o ceata de gaze toxice provenite de la fabrica Union Carbide. Era vorba de gaz isocianat de metil, care, odata inhalat, produce reactii extrem de acide care ataca organele interne, in special plamanii.
Sangele nu se mai oxigeneaza, iar victimele se ineaca cu propriile fluide corporale. In 1989, Union Carbide a platit daune de 470 milioane de dolari, bani distribuiti catre 570.000 de persoane. Fostul sef executiv al fabricii, Warren Anderson, actionat in justitie de guvernul indian, traieste astazi retras in vila sa din Florida.