Adevarul: Colt de rai: Delta Ardealului- ochii dulci ai muntelui de sare

Situate pe un zacamant salin, Lacul Stiucilor si Stufarisul de la Sic formeaza un peisaj unic in regiune. In acest petic de delta salasluiesc pesti cu renume de monstri si peste 100 de specii de pasari. Legendele care impletesc istoria si miturile acestui loc se tes doar prin viu grai. Sunt multe povesti din batrani, dar tot mai putini oameni care le poarta mai departe.

Numai Dumnezeu stie pe cate mese s-a imprastiat sarea din partile Gherlei si Sicului, de 2.000 de ani, de cand tarnacoapele romane i-au spart prima data cristalele.

Si tot numai El stie de ce a asezat, intre dealurile cu mot de padure peisajul rupt parca din alta lume, pe care oamenii locului il numesc „Delta Ardealului".

Doua drumuri paralele

Din buricul Clujului la Sic se poate ajunge pe doua trasee. Drumul European E576 este lat si neted ca-n palma si tine „drept" de la Cluj la Gherla, prin Apahida, Jucu si Bontida. Pe marginea lui sunt ridicate fabrica Nokia si „mai incolo" Versailles-ul Transilvaniei, castelul de la Bontida.

In Gherla faceti dreapta, catre Nicula, si apoi prin satele Bont si Sacalaia, cam pe acelasi traseu pe care il avea, pe vremea romanilor, drumul sarii, dintre Gherla si Sic. Distanta de aproximativ 60 de kilometri se parcurge in maximum o ora si jumatate.

Celalalt traseu, drumul judetean D109, e un fir subred de asfalt, ciuruit de gropi. Soseaua serpuieste printre dealuri, paralel cu europeanul. In aceasta lume, huruitul bolizilor este inlocuit de mugetele vitelor, iar vestile „de dincolo", din „civilizatie" ajung aici bruiate.

Masinile straine nu prea se incumeta sa patrunda, in vreme ce Daciile merg cu „burta supta". Pe drumul judetean se poate ajunge pe traseul Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Vistea – Coasta, urmand indicatoarele catre Nicula.

Lacul Stiucilor din satul Sacalaia, e la o aruncatura de piatra de Sic si te intampina cu un peisaj de poveste, parca nefiresc pentru aceasta regiune: intre dealurile impadurite, specifice Ardealului, se deschide privirii o imagine rupta dintr-un tablou cu Delta Dunarii. Chiar daca se afla foarte aproape de Sic, lacul apartine de comuna Fizesu Gherlii. Este cel mai adanc lac cu apa dulce natural, din Campia Transilvaniei (10-12 metri, dar adancimea exacta a lacului nu este cunoscuta) si s-a format deasupra unui vast zacamant de sare.

Luciul apei se intinde pe 22 de hectare si se spune ca la formare apele sale au inghitit o mica asezare romana de pe vremea exploatarilor. La inceput sarate, apele lacului s-au indulcit dupa ce fundul a fost acoperit de pamant si plante care izoleaza sarea de apa dulce. Zona protejata „Lacul Stiucilor" din Sacalaia se intinde pe 140 de hectare si este o rezervatie zoologica, botanica si peisagistica. Este singurul lac din Transilvania pe care creste, la fel ca in Delta Dunarii, stuf plutitor.

„Lacul Stiucilor este un lac format prin surpare si cel mai adanc lac din Campia Ardeleana. Acele vegetatii de stuf plutitor, numite «plauri» se formeaza pe malurile lacurilor, daca acestea nu sunt deranjate de om. Fiind o rezervatie naturala, vegetatia de pe acest lac a fost protejata mai bine decat cea a altor iazuri, transformate in timp in helestee", spune prof. dr. Vasile Cristea de la Universitatea „Babes Bolyai", directorul Gradinii Botanice din Cluj.

Citeste mai mult in Adevarul
 

spot_img

Ultimele știri