Conditia principala ca produsele traditionale din lapte de oaie sa poata fi vandute oriunde (si nu doar in pietele locale, ca pana acum) este ca fiecare stana sa aiba un spatiu de marime suficienta pentru ca activitatile de receptie a laptelui si fabricarea produselor lactate sa se desfasoare in conditii igienice adecvate.
„Constructia trebuie sa fie conceputa si realizata astfel incat sa excluda contaminarea laptelui si a produselor lactate. In functie de tipul de produse fabricate, in stana trebuie sa existe un spatiu pentru maturarea produselor, precum si unul pentru depozitarea acestora in conditii corespunzatoare", se arata in proiectul ANSVSA.
Apa potabila si lumina, obligatorii
Una dintre conditiile minime impuse de proiect, in conformitate cu reglementarile europene, este ca fiecare stana sa aiba o sursa de apa potabila pentru a-i fi acordata derogarea de la cerintele privind igiena produselor alimentare.
Acordarea derogarilor se face de catre ANSVSA, dar nu-i scuteste pe producatorii autohtoni „de responsabilitatile privind respectarea cerintelor relevante ale legislatiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor", se mai precizeaza in proiect.
Pentru a putea obtine o astfel de derogare de la normele europene de igiena, o stana care detine atestat pentru fabricarea casului sau a branzei trebuie sa aiba apa potabila, chiuvete pentru spalarea mainilor si prosoape sau orice alt mijloc igienic de uscare a mainilor.
Nici ventilatia naturala, pentru evacuarea aburilor, nu trebuie sa lipseasca, iar iluminatul natural ori artificial al incaperilor destinate productiei este absolut necesar. Odata cu respectarea acestor norme minime de igiena, orice stana va putea sa-si vanda produsele in orice zona a tarii, nu numai persoanelor care se afla in vecinatate.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul