Ipoteza a fost testata timp de un an in California si se estimeaza ca, pana in 2010, va fi lansat primul model comercial al instalatiei.
Un chimist american, Brent Constantz, a studiat, timp de un an, posibilitatea transformarii dioxidului de carbon in ciment, scrie cotidianul „Der Spiegel".
Ideea a fost pusa in practica, anul trecut, in apropierea unei platforme petroliere din Moss Landing, California, unde Constantz a testat posibilitatea transportarii dioxidului de carbon generat de platforma prin apa marii.
Potrivit teoriei chimistului, atunci cand dioxidul de carbon este combinat cu magneziu si calciu dizolvate in apa, rezultatul este o substanta „folosita in cantitati industriale: cimentul". In contact cu apa marii, dioxidul de carbon se transforma in carbonat, iar ulterior, caldura provenita de la platforma petroliera usuca materialul rezultat.
Utilizat anterior in medicina
„Din punct de vedere chimic, procedeul este similar modului de dezvoltare a coralilor", afirma Constantz. Chimistul obtinuse initial un anume tip de ciment utilizat in medicina, pentru fracturi de oase si in interventiile stomatologice.
In acest fel, platformele responsabile pentru o mare parte a emisiilor de dioxid de carbon ar putea deveni mijloace de reducere a acestora. Tehnologia propusa de Constantz va elimina o cantitate considerabila din cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera provenind din industria cimentului.
„Obtinerea unei tone de ciment prin aceasta tehnologie duce la eliminarea a 500 de kilograme de dioxid de carbon din atmosfera", spune Constantz.
Teoria lui Brent Constanz a avut parte de aprecieri din partea cercetatorilor, care sunt de parere ca dezvoltarea la scara la larga a acestui tip de tehnologie ar putea reprezenta solutia pentru eliminarea unei mari cantitati de emisii de dioxid de carbon la nivel mondial, generate atat de industria petroliera cat si de cea a cimentului.
Potrivit lui Constantz, pana anul viitor alte cinci instalatii de testare a acestei tehnologii vor fi operationale, iar din 2010, va fi pus la dispozitie primul model comercial.
Al treilea mare poluator la nivel global
Industria producatoare de ciment este al treilea mare poluator la nivel mondial.
Acest sector este responsabil de generarea a cinci procente din cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera la nivel global.
Emisiile poluante intervin in procesul de obtinere a unui produs intermediar – clincherul.
Dioxidul de carbon se datoreaza in proportie de 60% decarbonatarii materiilor prime, iar 40% din emisii sunt generate de combustie.
Gasirea unor tehnologii alternative pentru decarbonatarea materiilor prime pentru obtinerea clincherului reprezinta, in prezent, principala provocare cu care se confrunta marile companii producatoare de ciment.