Zona cu peisaje carstice impresionante si cu specii rare de plante, aria protejata Cheile Sohodolului e situata in zona de nord a judetului Gorj, nu departe de municipiul Targu Jiu.
Inca de la intrarea in comuna Runcu, turistul e intampinat de frumusetea si salbaticia locurilor, de formele naturale sculptate in relieful calcaros al stancilor, dar si de taxa de acces in rezervatie. E doar cinci lei pentru fiecare masina, insa semnificatia ei e una ecologica.
Instituirea acestei taxe e un prim pas pe care autoritatile l-au facut pentru educarea turistilor in spiritul protectiei mediului. Pentru ca turistul roman nu stie inca sa respecte natura si sa o pastreze curata.
Am intalnit oameni care-si faceau gratarul pe iarba, ascultau manele cu volumul dat la maximum si care si-au lasat gunoaiele aruncate la voia intamplarii.
Cheile au primit statutul de arie protejata, ceea ce impune anumite restrictii in zona. Cu toate acestea, turistii isi pun corturile oriunde si aprind focul direct pe iarba, in ciuda recomand
Taxa platita pentru fiecare autoturism care intra in rezervatie dovedeste, o data in plus, ca respectul pentru mediul inconjurator nu poate fi cultivat decat prin metode de constrangere
Spectacolul piesajelor carstice unice e umbrit de comportamentul inadecvat al miilor de turisti care vin saptamana de saptamana la Cheile Sohodolului.
Cheile Sohodolului este o zona cu peisaje carstice impresionante. Sunetele se propaga in stancile care ajung parca pana la cer si a caror acustica ar invidia-o chiar si cele mai mari scene de opera ale lumii. Apa a sapat in stanca forme unice si greu de reprodus de mana omului.
Aria naturala protejata Cheile Sohodolului, din zona de nord a judetului Gorj, reprezinta unul dintre cele mai frumoase peisaje carstice ale Romaniei.
Situate in comuna Runcu, la 17 kilometri de municipiul Targu-Jiu, pe o ramificatie a DN 67, Cheile Sohodolului ii intampina pe turisti cu o varietate de chei, doline si pesteri. Narile, Fusteica, Inelul, Pestera Popii, Pestera Garla Vacii sunt doar cateva dintre formatiunile carstice impresionante ale acestei zone.
Lectie pentru turisti
Am fost sfatuiti sa vizitam zona si am pornit intr-o excursie „fulger" pe Cheile Sohodolului, intr-o duminica de august. Am patruns cu timiditate si, intr-un fel, smeriti, in Rezervatia naturala Cheile Sohodolului, chiar daca la intrare am fost surprinsi cand ni s-a spus ca fiecare masina trebuie sa plateasca suma de 5 lei pentru accesul in rezervatie.
Aceasta taxa ar putea fi prima lectie pe care autoritatile locale o predau turistului care ajunge in zona, pentru a-l invata sa respecte, sa ingrijeasca si sa pretuiasca natura.
Nu primim nici o explicatie. Nici vorba de sac menajer, pliant informativ sau perechea de manusi despre care, intorsi la Bucuresti, aflam ca trebuiau sa insoteasca biletul de intrare in rezervatie. E taxa si trebuie platita.
Gratare pe iarba si manele
Mergem mai departe si nu contenim sa ne minunam de maretia rocilor si de sublimul locurilor, pana cand ne rasuna in urechi acorduri de manele si vedem inaltandu-se fumul gratarelor de la cateva corturi amplasate strategic, la marginea drumului.
Traficul auto foarte aglomerat ne-a indemnat la prudenta deoarece, cu greu isi puteau face loc doua masini, una langa alta pe soseaua care serpuieste in curbe stranse, pe langa stancile masive. Ne oprim, lasam masinile intr-un loc mai lat si hotaram sa batem la pas cativa kilometri.
De o parte si de alta a soselei, gratarele sfaraie si muzica, data tare, razbate din difuzoarele masinilor. O cutie de pizza ne aminteste ca traim in Romania si ca turistul nu a invatat inca ce inseamna respectul pentru natura si pentru el insusi.
Doua mii de masini intra in rezervatie in fiecare saptamana
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Gorj a preluat in custodie, pe o perioada de cinci ani, aria naturala protejata Cheile Sohodolului, incepand cu jumatatea lunii spetembrie 2007.
Directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu, a declarat ca Agentia impreuna cu autoritatile locale s-au implicat in actiuni de promovare, constientizare si informare a localnicilor si a turistilor privind necesitatea protejarii naturii.
De aceea, spune el, la intrarea in Chei exista o taxa de 5 lei care se percepe pentru fiecare masina care intra in zona de rezervatie naturala.
„In sezonul estival, in fiecare weekend, zona este tranzitata de 2000 de masini, iar dupa plecarea turistilor, in urma lor ramane un dezastru. Taxa pe care o percepem impreuna cu autoritatea locala are rolul de a constientiza turistii si de a-i invata sa respecte natura si sa pastreze zona curata", a declarat pentru „Adevarul", directorul APM Gorj.
Bani folositi pentru ecologizare
Tot el ne spune ca atunci cand platesc aceasta taxa, turistii primesc, in afara chitantei, un sac menajer, o pereche de manusi si un pliant cu instructiuni. Banii astfel colectati sunt folositi de Obstea Runcu pentru adunarea gunoiului si transportul sacilor pana la groapa de gunoi din Targu Jiu. Aflam ca Obstea Runcu este „un fel de ocol silvic particular, care are angajati padurari, ingineri silvici", care are grija de ecologizarea zonei protejate.
Intrebat ce l-a determinat sa instituie taxa de intrare in rezervatia naturala, Gheorghe Fometescu ne spune despre zona ca "e un fel de muzeu. Acolo sunt fenomene carstice spectaculoase si oricum, banii se intorc tot la turisti, sub forma unor conditii mai bune, a naturii curate. Si, pana la urma, la muzeu cand intri, platesti taxa de intrare, nu-i asa?".
Tot de la directorul APM Gorj aflam ca turistilor nu le este permis sa-si amplaseze corturile oriunde si ca exista locuri special amenajate pentru camping si pentru gratar. Din pliantele de informare pe care le primesc la intrarea in Chei, turistii afla ca nu au voie sa aprinda focul direct pe iarba, pentru ca, astfel se distruge vegetatia, care nu se mai reface si li se recomanda sa foloseasca gratare care sa nu atinga solul cu sursa de foc.
Zona protejata
Aria naturala protejata cuprinde valori de patrimoniu natural, specii rare de plante sau animale, formatiuni geologice rare sau forme de relief deosebite.
Delimitarea zonei protejate se face de catre Consiliul Local care urmareste pastrarea zonei protejate cat mai mult si cat mai bine posibil, controlul interventiilor de orice fel – defrisari, distrugeri, reparatii, modificari, demolari, constructii noi, sapaturi care sa afecteze subsolul, etc. si punerea in valoare a zonei respective pentru imbunatatirea calitatii mediului si a vietii locuitorilor si pentru practicarea turismului nedistructiv.
Cheile Sohodolului au primit statutul de arie protejata datorita reliefului carstic din zona.
Cheile se intind pe o lungime de 12 kilometri intre comuna Runcu si Poiana Contului si sunt considerate de alpinisti o adevarata provocare deoarece traseele sunt abrupte si dificile. Autoritatile intentioneaza delimitarea unor trasee speciale pentru alpinisti.
Conservarea zonei se va face cu fonduri europene
Cheile Sohodolului au fost sapate de raul omonim in calcarele Muntilor Valcan, rezultatul fiind forme unice, imposibil de reprodus de catre om.
Un punct de atractie foarte cunoscut al zonei il reprezinta celebrele „Nari" .
Sunt unice in tara datorita fenomenelor carstice, a cascadelor colorate care cad de pe versanti, precum si datorita unei formatiuni ramase suspendate – „Inel" .
Un proiect care ar putea primi finantare din fonduri europene are scopul de a contribui la conservarea acestei zone.
„Am depus un proiect la un organism de mediu intermediar la Craiova, prin care vrem sa facem un infochiosc, sa amenajam locurile de campare si sa punem la dispozitia turistilor un punct de informare", ne-a mai spus directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu.
5 lei este suma perceputa pentru accesul fiecarei masini in rezervatie.