Planul National de Alocare a certificatelor de emisii cu gaze cu efect de sera a adus bonus de actiuni timpurii pentru 30 de instalatii.
Majoritatea firmelor care au primit anul acesta mai multe certificate au ca activitate principala producerea de energie, rafinare de produse petroliere, var, ciment, sticla, ceramica, celuloza si hartie. Expertii de la Ministerul Mediului spun ca certificatele in plus au fost luate de companiile care au facut investitii de mediu.
"Numarul de certificate a fost dat conform Planul National de Alocare, dar este documentul prin care s-a stabilit plafonul la nivel national tinand seama de cerinta Comisiei Europene de reducere cu 20% a plafonului", a declarat Dumitra Mereuta de la Ministerul Mediului.
Aceasta adauga ca Planul de alocare a respectat metodologia din anii trecuti. "In momentul in care s-au construit proiectiile emisiilor gazelor cu efect de sera s-a tinut cont de cum va creste PIB-ul la nivel national si care va fi aportul in PIB, cum vor creste productiile din cadrul activitatilor care intra sub incidenta schemei de comercializare a directivei 2003/1987", a precizat Dumitra Mereuta.
20% mai putine certificate
Expertii de la Ministerul Mediului si de la cel al economiei au aplicat decizia Comisiei Romaniei uniform. Adica fiecare sector a primit cu 20% mai putine certificate de CO2. "Aceasta schema s-a aplicat pe nivelul plafoanelor alocate fiecarei instalatii. Adica fiecare instalatie a primit cu 20% mai putine certificate", a declarat Dumitra Mereuta. Aceasta adauga ca fiecare instalatie face parte din Comisia Europeana si poate intra in contact cu orice instalatie din Europa care are astfel de plafoane alocate in cazul in care nu poate respecta nivelul de CO2 pe care il poate emite in atmosfera.
31 martie, termen-limita pentru monitorizare
Pana la 31 martie 2008, firmele trebuie sa prezinte Autoritatii Nationale pentru Protectia Mediului un raport de monitorizare verificat de o entitate independenta. "Pana la 31 martie, el stie exact cat a emis. Apoi, timp de o luna, intre 31 martie si 30 aprilie, compania va sti exact daca se afla in limita plafonului sau daca e sub plafon sau a depasit plafonul", mai spune Dumitra Mereuta. In cazul in care firma a depasit plafonul acordat, atunci ea este obligata ca la 30 aprilie sa returneze electronic in registrul national al gazelor cu efect de sera un numar de certificate egal cu emisiile realizate in anul anterior.
"De exemplu, daca o firma a depasit plafonul cu 10 tone de CO2, atunci, in perioada 31 martie-30 aprilie, trebuie sa-si cumpere de pe piata aceste 10 tone. Daca n-a reusit, atunci e obligata ca in perioada 2008-2012 sa plateasca 100 de euro pentru fiecare tona de CO2 in plus. Deci, orice tona de CO2 cu care a depasit plafonul obliga societatea la o penalizate de 100 euro/tona", detaliaza Dumitra Mereuta.
Pana la 31 martie, el stie exact cat a emis. Apoi, timp de o luna, intre 31 martie si 30 aprilie, compania va sti exact daca se afla in limita plafonului sau daca e sub plafon sau a depasit plafonul.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul