Guvernul de la Abu Dhabi a anuntat ca e gata sa investeasca 15 miliarde de dolari pentru a realiza cea mai mare centrala electrica pe baza de hidrogen din lume.
Statul arab spune ca are, de altfel, un vast program de ecologizare, care include si construirea unui oras complet lipsit de poluare, pentru implementarea caruia vor fi necesari cinci ani, informeaza BBC.
Fondurile uriase, investite de Emiratele Arabe Unite, la care se spera ca vor adera si unele companii de investitii occidentale, vor fi derulate prin intermediul fondului "Initiativa Masdar", care este autorizat sa dezvolte si sa comercializeze energie si tehnologii nepoluante.
Centrala pe hidrogen va folosi o tehnologie mixta, pe principiul arderilor combustibililor fosili, daaxwsr avand emisii poluante reduse.
CO2 va fi "ingropat" in sonde
Pentru ca nu se va arde hidrogen pur, ci unul obtinut din prelucrarea gazului de sonda, amestecul de gaze arse va contine aburi si o oarecare cantitate de dioxid de carbon. Acesta din urma va fi presurizat si pompat in sondele de petrol, pentru a "stoarce" cat mai bine rezervele de titei.
Proiectantii uzinei spera ca metoda de producere a hidrogenului pur se va imbunatati cu timpul, pentru ca multe dintre masinile de peste cateva decenii il vor folosi drept combustibil si ar putea deveni noul "aur negru" pentru tarile ramase fara petrol.
Autoritatile de la Abu Dhabi au apelat la o serie de cercetatori occidentali, pentru a testa noi metode de obtinere a hidrogenului mai ieftine decat electroliza apei. "E foarte important sa obtinem hidrogen fara sa eliberam bioxid de carbon in atmosfera.
De aceea avem nevoie de tehnologii noi, complet nepoluante", spune Keith Guy, profesor la Universitatea din Bath, unul dintre consultantii guvernului de la Abu Dhabi. Proiectul are si un plan de rezerva, care presupune producerea de curent electric din energia vantului, cu ajutorul turbinelor eoliene.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul