Ieri s-au implinit 23 de ani de la producerea dezastrului de la Cernobil. Anul acesta a avut loc si cea de-a 30-a comemorare a celui mai grav accident nuclear produs pe teritoriul Statele Unite.
Reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986, provocand un incediu care a durat mai multe zile. Mari cantitati de substante radioactive au fost atunci eliberate in atmosfera.
La peste 20 de ani de la producerea accidentului, multe intrebari cu privire la efectele dezastruoase ale evenimentului au ramas inca fara raspuns. Cercetatori de la Institutul Kurceakov din Moscova sustin ca aproape toata cantitatea de material radioactiv din acesta a ajuns in atmosfera. Numarul total al victimelor provocate de caderile radioactive nu este nici acum stiut cu exactitate. Dezastrul de la Cernobil a scos la iveala vulnerabilitatea lumii in fata puterii nucleare.
Cu treizeci de ani in urma, pe 28 martie, a avut loc cel mai grav accident nuclear produs pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. La Three Mile Island, langa Harrisburg, Pennsylvania, au fost eliberate in atmosfera cantitati imense de gaze radioactive, provocand, de asemenea, numeroase victime.
Incidente cu consecinte locale
De-a lungul timpului, in lume au avut loc si accidente nucleare cu consecinte locale, printre acestea numarandu-se cel produs in 1980 la Saint-Lorent, in Franta, cel de la Buenos Aires, Argentina din 1983 sau accidentul nuclear japonez din 1999, de la Tokaimura.