Adevarul: Cea mai mare arie protejata, in Pacific

Zona de protectie marina infiintata de presedintele Bush are o suprafata totala echivalenta cu cea a Frantei. „Monumentele maritime nationale“ cuprind Groapa Marianelor, atolul Rose din Samoa americana si un lant de insule din centrul Pacificului.
Publicitate
America tocmai a stabilit „cea mai mare arie marina protejata din lume” in jurul insulelor sale din Pacific.

Zona care porneste din sudul Japoniei si tine pana in nordul statului Papua Noua Guinee include, printre altele, Groapa Marianelor si regiuni ale Insulelor Mariane de Nord.

Pe baza unei legi din 1906, pescuitul industrial si exploatarile miniere vor fi interzise in zona protejata, care totalizeaza 500.000 de kilometri patrati, potrivit BBC.

Aria adaposteste specii rare de pesti si pasari, recife de corali si vulcani subacvatici, potrivit lui James Connaughton, seful Consiliului privind Calitatea Mediului, de la Casa Alba, citat de BBC.

Grupul Marianelor cuprinde insulele Saipan si Tinian, care au jucat roluri semnificative in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar si Guam, actuala baza americana.

Reducerea emisiilor, masura prioritara

Brendan Cummings, director la Centrul pentru Biodiversitate, care a dat in judecata administratia Bush de mai multe ori pe probleme vizand schimbarile climatice, a considerat ca masura este binevenita. A tinut sa mentioneze insa ca, pe termen lung, protejarea coralilor presupune, in primul rand, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Bush a fost aspru criticat de ecologisti in ultimele luni din cauza reticentei privind limitarea emisiilor de CO2. Pe de alta parte insa, Joshua Reichert a spus ca presedintele in functie al Statelor Unite, George W. Bush, a contribuit mai mult decat oricare alta persoana din istorie la „protejarea celor mai multe locuri marine”.

Suprafata celor trei zone la un loc o depaseste pe cea a zonei de protectie a insulelor Phoenix, considerata pana acum ca fiind cea mai vasta din lume. Prin urmare, o depaseste si pe cea a insulelor din Hawaii, declarate monument national in 2006, tot de catre administratia Bush.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri