Dereglarile climei au dus la aparitia unei noi maladii care ataca radacinile copacilor si provoaca micsorarea sau chiar disparitia castanelor. Ca si ursul panda ori alte specii de flora si fauna amenintate cu extinctia, castanele europene, mai ales cele din Italia, comestibile sau nu, au de infruntat riscul disparitiei, din cauza unor paraziti ce au aparut ca urmare a alternantei perioadelor de seceta si zapuseli cu cele de ploi abundente.
Alarma a fost data de Consiliul National al Cercetarii (CNR) din Italia, un institut care analizeaza si coroboreaza date stiintifice din diverse domenii, inclusiv din zona ecologica referitoare la sanatatea Terrei.
Expertii institutului au aratat ca evolutia anormala a climei a dus la aparitia unui parazit periculos, mai precis, a unei forme de ciuperci care ataca radacinile castanilor. Acestia, neavand nicio forma de aparare in fata noului invadator, nu mai au puterea sa infloreasca si nici sa produca fructul specific toamnei – castanele. Disparitia lor a fost observata in mai multe tari vest-europene, in special in Franta si Italia, cele mai afectate de canicula din 2003, dar si din anii care au urmat.
"Boala cernelii" ofileste castanii
"De cativa ani, a aparut in Europa asa-numita "boala a cernelii", o maladie provocata de o ciuperca patogena, Phytophtora cambivora", explica Tullio Turchetti, specialist italian de la Institutul pentru Protectia Plantelor (IPP). Parazitul ataca radacinile copacilor si, dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de suferinta, acesta se usuca si moare.
Boala este cu atat mai primejdioasa cu cat nu poate fi diagnosticata decat atunci cand apar primele semne de suferinta. De obicei, la acel moment, este prea tarziu pentru a salva copacul, pentru ca radacinile acestuia au fost deja afectate, sustine expertul italian. Turchetti a aratat, prin intermediul unor experimente de laborator, ca exista o legatura certa intre anomaliile climatice si aparitia ciupercii ucigase.
Iernile secetoase si prea calde, ploile rare si insuficiente, verile caniculare au avut un dublu impact negativ: pe de-o parte, au facilitat aparitia parazitului si, in acelasi timp, au slabit capacitatea de rezistenta a copacilor. In trecut, castanii au avut de infruntat si alte maladii. In anii ’50, copacii din Europa au invins cu greu boala numita "cancerul scoartei", dupa ce efectivul lor a fost decimat.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul