Toate cladirile nou-construite in statele Uniunii Europene vor trebui sa produca energia de care au nevoie.Masura se aplica din 2016 cladirilor publice, urmand ca, din 2019, toate constructiile noi sa respecte principiile ecologice. Peste zece ani, toate constructiile noi vor trebui sa fie eficiente din punct de vedere energetic
Parlamentul European a votat, la sfarsitul saptamanii trecute, revizuirea legislatiei privind eficientizarea energetica a cladirilor. Conform modificarilor adoptate, peste zece ani, toate cladirile nou-construite in Uniunea Europeana trebuie sa se autosustina din punct de vedere energetic, respectiv sa produca aceeasi cantitate de energie pe care o consuma. Primele constructii care vor trebui sa respecte aceste norme sunt cladirile publice, pentru care termenul de conformare este anul 2016.
Valabil si pentru cladirile renovate
Noile standarde se aplica si in cazul tuturor cladirilor care urmeaza sa fie renovate.Metodele prin care se poate realiza reducerea consumului de energie vizeaza sistemele de izolatie, de incalzire sau de racire, ferestrele duble, iluminatul energetic sau utilizarea unor contoare mai performante pentru monitorizarea consumului.
Totodata, noile standarde iau in considerare folosirea sistemelor de incalzire bazate pe surse regenerabile de energie. Datele statistice arata ca, la nivelul Uniunii Europene, consumul cladirilor reprezinta 40 de procente din consumul total de energie, potrivit organizatiei World Wide Fund for Nature Romania. In acelasi timp, 36% din energia utilizata de constructiile europene este producatoare de emisii poluante.
36%din energia utilizata de constructiile europene este producatoare de emisii poluante
„Potentialul cladirilor de a consuma mai putina energie si de a produce energie regenerabila este imens. Prin implementarea masurilor de eficienta energetica se imbunatateste securitatea energetica, se reduc emisiile de gaze, se incurajeaza dezvoltarea tehnologica si se creeaza noi locuri de munca”, a declarat responsabilul WWF de Politici Europene, Arianna Vitali Roscini.Votul forului european urmeaza sa fie confirmat de Consiliul Ministrilor pe parcursul acestui an.