Eficienta energetica nu presupune numai surse de energie curata si cogenerata, ci si economisirea resurselor prin evitarea risipei de energie. De altfel, standardele promise de Comisia Europeana privind eficienta energetica a imobilelor noi precum si de renovare a celor vechi sunt deja gata de a fi aplicate.
Pentru romani, normele europene vor impune dublarea peretilor exteriori ai caselor si apartamentelor si, eventual, montarea de ferestre termopan. Scopul acestor renovari este limitarea transferului de caldura din interior spre exterior in timpul iernii si din exterior in interior in timpul verii.
In casele izolate vor fi temperaturi mai mari iarna, chiar daca agentul termic livrat va fi acelasi. Pe timpul verii, aerul conditionat va fi necesar mai rar si se va consuma mai putin curent electric, intrucat zapuseala de afara va patrunde mai greu in locuinte.
Noile proiecte de case si blocuri trebuie sa respecte principiul economiilor de energie, astfel incat imobilele nou-construite sa fie eficiente energetic inca din prima zi. In plus, incepand cu 2009, va inceta productia de becuri obisnuite si toata lumea va folosi becuri ecologice, pentru ca celelalte vor disparea din magazine.
Grupul german REECO a promis ca la expozitia de la Sala Palatului vor fi prezentate mai multe tehnologii de renovare a blocurilor, astfel incat fiecare sa poata alege metoda care i se pare mai potrivita. Normele UE prevad ca toate casele care au minimum 200 de metri patrati locuibili trebuie sa devina eficiente energetic pana la sfarsitul lui 2012.