„Conservarea si managementul integrat al ostroavelor de pe Dunare, Romania“ este proiectul cu ajutorul caruia s-a incercat protejarea si inmultirea a peste 100 de specii de pasari ce cuibaresc ostroavele, printre care se afla si numeroase specii protejate
Proiectul care a durat 4 ani si s-a incheiat luna aceasta cu ajutorul caruia s-a incercat protejarea a peste 100 de specii de pasari ce cuibaresc in ostroavele de pe Dunare din judetul Calarasi dar si refacerea padurilor naturale prin plantarea a 24 de hectare cu plop alb. In aceste ostroave exista specii foarte rare de pasari la nivel mondial precum pelicanul cret, cormoranul pitic, vulturul codalb si soimul dunarean.
Ultimele doua specii sunt rapitoare si sunt pe cale de disparitie. Buhaiul de balta cu burta rosie si tritonul cu creasta dobrogean sunt doua din speciile foarte rare care se regasesc pe insulele protejate prin acest program. Pe aceste insule se regasesc exemplare batrane, unele chiar si de 100 de ani, de salcie alba si plop negru cu scobituri.
Peisaje de vis
Canalele formate pe mijlocul ostroavelor se regasesc peisaje mirifice cu pomi „imbracati“ in vita de vie salbatica, desprinse parca din povesti. Pestii se pot vedea cu ochiul liber in apele limpezi iar pasarile se aduna pe nisipul de pe marginea insulelor. Albina, Tramsani, Cianu Nou, Soimul, Ciocanesti, Fermecatul, Haralambie si Turcescu sunt ostroavele pentru care se fac eforturi de conservare fiind declarate situri naturale.
De asemenea, s-a reusit instalarea in aceste zone a peste 40 de platforme de cuibarit pentru vulturul codalb si soimul dunarean, specii de pasari protejate prin lege.
Probleme
Seceta a creat ceva probleme in realizarea proiectului in perioada 2007-2009 iar inundatiile de anul acesta au stricat si ele puietii „Natura reprezenta un factor important in activitatea noastra. Tot ce plantam se usca in timpul secetei din 2007-2009 iar in 2010 iunundatiile ne-au creat reale probleme“, marturiseste Cristina Munteanu, cordonatorul proiectului.
Proiect
Beneficiarul proiectului este Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi si i-a avut ca parteneri pe WWF Programul Dunare Carpati Romania, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, Societatea Ornitologica Romana si Regia Nationala a Padurilor Directia Calarasi. Valoarea totala a proiectului s-a ridicat la 567.268 euro. Jumatate din suma a fost suportata de catre Uniunea Europeana iar restul de APM Calarasi si ceilalti parteneri.