Adevarul: Bucurestiul, pe harta verde

Parcuri, case cu valoare istorica sau doar simple ateliere de reparat pantofi sunt cateva dintre locurile marcate pe harta. Bucurestenii sunt invitati sa o completeze.

Duminica dupa-amiaza, voluntarii asociatiei Goodartofnoon vor distribui gratuit asa-numita „harta verde" a Bucurestiului persoanelor care trec prin Parcul Cismigiu.

Cu ajutorul acestui document, oamenii vor vedea unde sunt spatiile verzi ale orasului, obiectivele culturale, centrele sociale, dar vor avea si informatii despre mediul inconjurator din zona urbana. De exemplu, exista pe harta un simbol destinat poluarii fonice. Zonele zgomotoase se gasesc in Piata Victoriei, pe Bdul Iancu de Hunedoara, Soseaua Stefan cel Mare, Piata Muncii, in unele puncte de pe Bulevardul Unirii si in multe intersectii din sudul Capitalei.

Propuneri online

Harta Verde are si o versiune online: www.hartaverde-bucuresti.ro, unde locuitorii Capitalei pot trimite propuneri pentru a include noi obiective. Propunerile vor fi analizate de o comisie care va hotari daca respecta criteriile de eligibilitate sau nu. Validarea finala va avea loc la Green Map Sistem, in New York. Harta poate fi imbunatatita pana anul viitor, in luna mai.

Simboluri universale

Cei care au intocmit documentul folosesc 170 de simboluri recunoscute in toata lumea, in sistemul Green Map, astfel incat oricine sa poata sa recunoasca o scoala, o biserica, un spital sau un parc. Exista 12 categorii de simboluri, reunite pe trei sectiuni: mod de viata durabil, natura, cultura si societate.

"Harta Verde poate fi privita si ca un instrument care ii ajuta pe bucuresteni sa aiba un cuvant de spus atunci cand se pune problema dezvoltarii cartierelor si a orasului", spune Ruxandra Soare, presedintele Goodartofnoon.

1.000 de locatii importante

Pana acum au fost analizate si cartografiate peste 1.000 de locatii relevante ale orasului: monumente istorice, biblioteci, parcuri, institutii de cultura, centre comunitare, cantine sociale, ecoscoli. Harta mai cuprinde si institutii care ofera informatii de mediu, panouri de monitorizare a calitatii aerului si apei, centre de colectare, reciclare si reutilizare, magazine cu produse ecologice, parcari si magazine de reparatii biciclete, arbori ocrotiti si centre de producere a energiei alternative.

Istoria proiectului

Prima harta verde a fost creata in 1992 de Wendy Brawer pentru New York. De atunci, ideea s-a raspandit in toata lumea, iar in prezent exista 50 de harti verzi. Fiecare dintre acestea reprezinta de fapt o harta locala a mediului inconjurator, care include atat obiective socio-culturale, cat si obiective naturale ale oraselor respective.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri