Adevarul: Britanicii, revoltati de taxele de mediu

Peste 70% din britanici nu sunt dispusi sa plateasca taxe mai mari pentru combaterea incalzirii globale. Aproape jumatate din cetatenii Regatului Britanic cred ca seceta si inundatiile nu au nicio legatura cu incalzirea globala, iar majoritatea considera ca taxele „verzi" contribuie numai la suplimentarea bugetului.

Un sondaj de opinie ale carui concluzii au fost publicate de cotidianul „The Independent" arata ca perceptia locuitorilor Marii Britanii asupra problemelor legate de efectele incalzirii globale nu coincide cu politica de mediu a autoritatilor.

Majoritatea britanicilor considera ca, prin masurile fiscale al caror scop declarat a fost acela al combaterii schimbarilor cli­­ma­tice, guvernul nu a ur­marit decat suplimentarea resurselor bugetare.

Schimbarile climatice, un fenomen firesc

Datele sondajului re­flecta, de asemenea, scepticismul britanicilor fata de efectele incalzirii globale, 34% din cei intervievati fiind de parere ca acest fenomen nu influenteaza in niciun fel alternanta fenomenelor meteorologice extreme, a caror frecventa a crescut considerabil in ultimii ani.

Mai mult, zece procente din respondenti declara ca incalzirea globala este un fenomen dezvoltat in mod natural. In ceea ce priveste eventualitatea introducerii unor noi masuri legislative privind mediul, aproape o treime din britanici declara ca nu sunt de acord. In acelasi timp, 31% din respondenti afirma ca taxele de mediu sunt absolut inutile atat timp cat nu se iau masuri concrete pentru reducerea numarului de curse aeriene si al masinilor din trafic.

Companiile petroliere trebuie sa plateasca

Reprezentantii organi­za­tiilor neguvernamentale ecologiste considera ca sondajul de opinie demonstreaza ineficienta politicilor de mediu adoptate pana acum de Marea Britanie. „Guvernul ar trebui sa introduca niste taxe mari pentru marile companii petroliere, iar fondurile astfel rezultate sa fie folosite pentru eficientizarea energetica a caselor ori pentru incurajarea producerii de energie regenerabila", a afirmat reprezentantul organizatiei „Friends of the Earth".

In aceste conditii, expertii apreciaza ca obiectivul Marii Britanii de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 60% pana in anul 2050 ar putea fi o tinta tot mai greu de atins. Mai mult, datele sondajului de opinie reflecta lipsa de sustinere a populatiei fata de politicile de mediu ale guvernului, ceea ce ar putea face ca, pe viitor, o initiativa precum cresterea investitiilor publice in resursele regenerabile sa fie total nepopulara.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri