Adevarul: Borsec, un paradis ecologic abandonat

Perla Carpatilor nu mai are nimic din stralucirea de altadata. Vile de cazare darapanate, alei sparte si izvoare colmatate ingrozesc turistii veniti sa se bucure de apa minerala dintr-o statiune de renume, care nu mai exista in acest moment. Problema principala a fost retrocedarea terenurilor si a cladirilor vechi.

Peste 100 milioane de euro ar fi necesare pentru a putea pune in aplicare planul de dezvoltare elaborat de edilii acestei localitati si in urma caruia statiunea ar deveni, dintr-o epava, una care sa poata primi, din nou, turistii care vin sa se relaxeze sau bolnavii care au nevoie de tratament balneo-climateric.

Primarul localitatii, Valentin Alexandru Vaida, a mentionat ca exista elaborat un plan pe termen scurt si mediu pentru resuscitarea statiunii, dar sumele de bani pentru realizare depasesc chiar si cele mai optimiste sperante ale edilului.

Noii proprietari n-au bani de investitii

Primarul a explicat ca s-a ajuns la situatia actuala din cauza unor "gafe" care s-au petrecut imediat dupa anul 1990, cand s-au retrocedat terenurile si cladirile celor care le-au solicitat. "Multe vile au fost vandute si multe au fost solicitate spre retrocedare. Si acum sunt procese intre rude pentru anumite imobile, care dureaza mai bine de 10 ani si in care noi nu putem interveni", a declarat primarul orasului Borsec.

Acesta este unul dintre motivele care i-a tinut deoparte pe investitorii privati. Cladirile retrocedate au fost parasite, iar multi proprietari, care n-au avut bani sa dezvolte o afacere, asteapta de ani buni cumparatorii, dar acestia intarzie sa apara. Cu toate acestea, potentialul zonei este imens, in comparatie cu modul in care se prezinta acum.

Izvoarele sunt lasate in voia sortii

Cele 15 izvoare cu apa carbogazoasa naturala arata deplorabil, chiar daca apa imbuteliata in acest loc este cunoscuta in intreaga lume. La spatii de cazare, Borsec ofera doar vreo trei pensiuni si cateva vile, locurile disponibile fiind in jur de 200.

"Este foarte putin in comparatie cu ceea ce exista in perioada dinainte de 1990", a mai mentionat primarul orasului. Un singur aspect bun are toata aceasta ecuatie. In Borsec nu prea exista someri. Majoritatea locuitorilor, vreo 2.800, traiesc de pe urma firmei care imbuteliaza apa minerala.

O statiune de renume international

Perioada de glorie a acestui locas a avut loc intre cele doua razboaie mondiale. Gloria interbelica a inregistrat o revenire si in perioada comunista, intre anii 1960-1970. Izvoarele cu apa de Borsec sunt cunoscute inca din secolul XVI, cand s-a descoperit faptul ca apa are o compozitie chimica deosebita, stabila in timp, benefica organismului uman.

Apa are efecte curative in mai multe afectiuni ale sistemului digestiv (stomac, intestine, cai biliare) sau ale rinichilor. Exista inscrisuri, datand din 1767, care atesta ca Borsecul era locul unde se adunau bolnavii din tara, dar si din strainatate.

Cu apa de la Borsec se trata si Sigismund Bathory. Aceasta era transportata cu butoaiele tocmai pana la Alba Iulia. Primul care a valorificat apa de Borsec a fost un inginer minier austriac, care s-a si stabilit in acest loc, in 1805. Pentru a putea imbutelia pretioasa apa, el a construit o fabrica de sticla.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri