Un studiu al cercetatorilor americani, publicat de „The Guardian", arata ca exista diferente uriase intre pagubele ecologice produse in tarile bogate, care au accentuat incalzirea climatica prin poluare, si cele pe care le suporta tarile sarace, in special datorita diferentelor de Produs Intern Brut. De pilda, in timp ce Bangladesh-ul se scufunda sub ape, Olanda, care a investit in masuri de protectie, n-a pierdut nicio palma de pamant.
Autorii studiului, un grup de specialisti in economie de la Universitatea California, afirma ca nivelul de trai foarte ridicat al Occidentului este mentinut in primul rand prin nerecunoasterea acestor uriase „datorii ecologice" fata de tarile in curs de dezvoltare.
„Cel putin dintr-un anumit punct de vedere, natiunile bogate s-au dezvoltat pe seama celor sarace si, prin urmare, exista o datorie financiara catre saraci", a declarat seful echipei de studiu, profesorul Richard Norgaard, specialist in economie ecologica la Universitatea California, Berkeley.
„Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care aceste tari sunt sarace. Nu vezi acest lucru pana nu faci niste calcule, asa cum am facut noi", a continuat acesta, citat de ziarul „The Guardian".
Costurile de mediu sunt foarte mari
Folosind informatii de la Banca Mondiala si de la agentia ONU Millennium Ecosystem Assessment, analistii au examinat asa-numitele „costuri de mediu", respectiv costuri care nu se vad in pretul platit pentru bunuri, dar care acopera pagubele ecologice legate de consumul lor.
Analistii s-au concentrat asupra a sase mari tipuri de pagube ecologice: emisii de gaze cu efect de sera, distrugerea stratului de ozon, despaduririle, pescuitul excesiv si convertirea plantatiilor de mangrove in crescatorii de creveti.
Ei au calculat costul consumului in tarile cu venituri mici, medii si mari in perioada 1961-2000. Potrivit definitiilor ONU, ei au inclus in lista tarilor sarace state precum Pakistan, Nigeria si Vietnam, iar in lista tarilor cu dezvoltare medie state precum Brazilia si China. Printre tarile bogate au fost incluse Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.
Diferente enorme
Amploarea efectelor in afara granitelor a fost diferita in cazul fiecarei categorii de consum. Spre exemplu, defrisarile si intensificarea agriculturii afecteaza in primul rand tara in care s-au produs aceste fenomene. Pe de alta parte, impactul schimbarii climatice si a distrugerii stratului de ozon evidentiaza mai clar disparitatile.
Emisiile de gaze cu efect de sera din tarile sarace au provocat costuri ecologice de 740 milioane de dolari asupra tarilor bogate, in timp ce reciproca este de 2.300 miliarde de dolari. Pagubele includ, spre exemplu, inundatiile catastrofale provenite de la furtunile puternice determinate de schimbarile climatice.
In mod similar, emisiile de clorofluorocarbonati (CFC) din tarile bogate au provocat pagube de 25 pana la 57 miliarde de dolari tarilor sarace. Cresterea cantitatii de ultraviolete in urma subtierii stratului de ozon a dus la costuri mai mari in sanatate, din cauza cancerului de piele si a afectiunilor oculare. Emisiile de CFC din tarile sarace au produs pagube mult mai mici tarilor bogate, respectiv intre 580 de milioane si 1,3 milioane de dolari.
„Stim deja ca schimbarile climatice reprezinta o mare nedreptate comisa asupra saracilor lumii", spune dr. Neil Adger, de la centrul Tyndall pentru cercetarea schimbarilor climatice, implicat in proiect. In opinia sa, aceasta analiza este primul instrument de masurare a costurilor pe care tarile sarace le pot imputa tarilor bogate.
Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul