Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Biertan, o comuna cu trasee ecologice pentru biciclisti

La Biertan, datorita asezarii intre dealurile Tarnavelor, vremea e placuta pana toamna tarziu, iar vizitatorii se pot bucura de aerul curat in orice sezon

Inclusa in lista muzeelor ecologice din judetul Sibiu, comuna atrage anual zeci de mii de turisti din toata lumea. Plantele medicinale reprezinta un alt punct de atractie

Situat in nordul judetului Sibiu, Biertanul e locul unde, anual, vin aproape 40.000 de turisti straini sa-si petreaca vacantele intr-un mod cat mai ecologic. Unii dintre turisti au indragit foarte mult zona si s-au hotarat chiar sa locuiasca aici.

Ei si-au deschis cafenele si fundatii care promoveaza protectia mediului. Linistea locului, drumetiile pe dealurile mijlocii si inalte ale Tarnavelor si traseele pentru ciclisti sunt numai cateva dintre atractiile cu care localnicii incearca sa-si imbie oaspetii. Pentru ca a fost inclus pe lista eco-muzeelor din judetul Sibiu, localnicii spera ca anul viitor, in Biertan, numarul vizitatorilor sa depaseasca 100.000.

Cel mai simplu mod sa ajungi in Biertan e prin Medias, orasul transilvan fiind situat la aproximativ 30 de kilometri de localitate. O alta ruta, mai lunga, e prin Sibiu. In Biertan, exista locuri de cazare rustice, unde meniurile sunt ecologice, produsele fiind preparate de localnici prin metode traditionale. O noapte de cazare costa intre 90 si 120 de lei.

Trasee de-a lungul dealurilor

Interiorul bisericii a fost realizat de mesteri austrieci si germani

Turistii pot inchiria biciclete pentru drumetii de neuitat pe dealurile care inconjoara comuna. Traseele de mountainbike sunt dispuse in lungul vailor, spre Copsa Mare, spre satul Richis, spre dealul Furisului sau spre Dupus.

In plus, bicicletele pot fi folosite si in localitate, unde drumurile au fost amenajate astfel incat transportul pe doua roti sa fie posibil. Ciclistii care nu stiu regulile de circulatie le pot consulta chiar la primarie, unde au fost afisate in geam.

Cautatori de comori

O alta distractie in aer liber e parcurgerea unui circuit pe baza de indicii, care are loc la sfarsit de saptamana. „Medieval Tresure Hunt", aventura medievala de tip "Cautatorii de comori", organizata pentru turisti, presupune parcurgerea unui traseu pe baza de indicii, ghicitori, probe pline de mister si ocazia de a trage cu arcul prin Cetatea Biertan.

Pe langa toate acestea, pot fi vizitate si cladirile declarate monumente istorice, precum tamplaria si dogaria vechii cetati.

Pe lista UNESCO

Localitatea Biertan e singura din Romania inclusa pe lista Gaya World Heritage din 1996, adica lista monumentelor naturale protejate de UNESCO.

A fost atestata documentar in 1283. Cu cativa ani inainte era amintita in Diploma Andreeana din 1224, fiind printre primele asezari germane din Ardeal. Cetatea a fost asezata intre cele „doua scaune": Medias si Seica, cu scopul de a le proteja. Biertanul e atestat ca cetate in 1397.

Biserica medievala in stil gotic

Localnicii folosesc bicicleta pentru a nu polua comuna
Pe langa naturaletea locului, in localitate exista un complex arhitectural medieval, alcatuit din biserica si centura de fortificatii, care e amplasat in centrul asezarii. Biserica are o singura incapere enorma si ocupa partea centrala a complexului, fiind construita intre anii 1490 si 1520, in stilul gotic-tarziu. Localnicii spun ca e ultima din Transilvania inaltata in acest stil.

Complexul are trei hale de inaltimi egale, iar intrarea se poate face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Altarul bisericii a fost realizat de mesterii din Viena si Nurnberg, care au lucrat la el intre 1483 si 1513. Altarul bisericii e cel mai mare din tara si are 28 de panouri pictate.

Amvonul dateaza din 1500 si e sculptat in piatra de mesterul Ulrich din Brasov, dar are puternice influente sud-germane. Cetatea imbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii.

E aparata de trei ziduri, de incinta cu turnuri si bastioane medievale. Prima incinta a cetatii a fost ridicata in secolul XII, cand a fost construita si prima biserica, inchinata Sfintei Maria. Biserica actuala a fost ridicata intre 1486-1524, in stil gotic – tarziu.

Inchisoarea sotilor certati

Fortificatiile din jurul bisericii sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania. Considerat "cetate taraneasca", Biertanul are trei randuri de ziduri, sase turnuri si trei bastioane, construite in etape diferite, incepand cu secolul al XIV-lea.

La partea superioara a fost realizat un coridor de aparare si au fost amplasate ceasul si clopotele. Un obiectiv obligatoriu de vizitat e "Turnul catolicilor", situat pe latura sudica a cetatii. In cadrul cetatii, in bastionul estic, se spune ca pe vremuri erau inchisi sotii si sotiile acestora in cazul in care se certau.

Ambilor li se dadea o singura farfurie, o lingura, o furculita, o cana si un singur pat pe tot timpul sederii. Legendele spun ca, de obicei, sotii certati ieseau de acolo impacati pentru totdeauna.

Fiecare breasla are cate un turn

In partea de sud-vest a cetatii se inalta Turnul Slaninilor. Mai exista candva si un Turn al Inchisorii, care era situat in partea de nord-vest, dar in 1840 a fost demolat pentru a se construi o scoala. Pe latura sudica a fost ridicat Turnul de Poarta, iar pe partea de vest, Turnul Tesatorilor. Accesul in interior, spre biserica, se face printr-o scara acoperita, lunga de 100 m, care porneste din piata centrala a satului, de langa Turnul Paznicului.
Alte localitati eco-muzee in Sibiu

In 2007, in judetul Sibiu a fost dezvoltat un proiect prin care s-a dezvoltat o retea de sate eco-muzee. Pana acum au fost inaugurate eco-muzeele de la Saliste, Mosna, Biertan, si Gura Raului. In fiecare din aceste localitati multe dintre cladiri sunt declarate monumente istorice sau monumente arhitectonice.

De altfel, proiectul urmareste sa sprijine autoritatile si comunitatile locale pentru salvarea patrimoniului cultural si natural, precum si integrarea acestuia in circuitele economice cu produse competitive.

Localitatile care fac parte din Eco-muzeul Regional Sibiu sunt printre putinele din lume care isi propun sa respecte natura, fiind practic obiective muzeale in aer liber, tocmai bune de vizitat. Rolul principal revine locuitorilor, care au inteles avantajul de a fi sat eco-turistic si ii primesc pe turisti in casele si atelierele lor.

Sediul episcopatului sasesc

Cetatea din Biertan se afla pe lista monumentelor naturale protejate de UNESCO. Timp de 300 de ani, intre 1572 si 1867, Biertanul a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vietii spirituale si politice a sasilor. Aceasta a favorizat construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania, in jurul bisericii fortificate.

In 1572, preotul Lucas Unglerus din Biertan este ales intendent suprem al comunitatii evanghelice din Transilvania. In 1704, cetatea, desi foarte pu­ter­nica, a fost devastata de curuti.

In timpul ocupatiei curutilor, acestia au furat vasele pretioase de cult, documente inestimabile si au violat criptele episcopilor in cautare de tezaure. Dupa Revolutie, numarul sasilor care parasesc Biertanul a crescut. Statisticile arata ca numarul sasilor a scazut simtitor. Daca in 1977 locuiau in Biertan 1.613 sasi, in anul 1992, doar 280 locuitori mai erau sasi.

Donariul de la Biertan

In 1775, in apropierea Biertanului, in padurea Chimdru, a fost descoperit Donariul de la Biertan, obiect ritual des invocat de manualele de istorie pentru ca atesta prezenta unei populatii crestine vorbitoare de limba latina in regiunea Daciei, in secolul IV. Inscriptionat in latina: „Ego Zenovius Votum Posum”, Donariul e dovada crestinismului timpuriu pe meleagurile romanesti.

Prima farmacie din Transilvania

In localitatea Biertan a fost infiintata, in 1809, prima farmacie din mediul rural din Transilvania, care avea sloganul "Prevederea e de aur". Acum, cladirea e monument istoric si adaposteste tot o famacie, aflata insa pe lista monumentelor arhitectonice protejate.

Produse ecologice, certificate in Germania

In Biertan a fost infiintata, in 1991, Societatea de Fitoterapie din Romania, din care fac parte farmacisti si medici specializati in fitoterapie. In imprejurimile Biertanului sunt cultivate plante medicinale, care sunt apoi prelucrate si tranformate in produse farmaceutice.

Astfel, la farmacia din comuna pot fi gasite peste 100 de produse ecologice, care au in compozitie numai plante medicinale. "Avem culturi de galbenele, levantica, trandafiri, menta si multe alte plante pe care le prelucram in mod ecologic. Majoritatea sunt insa recoltate din flora spontana", spune Ladislau Rosenberg, director la firma Natura.

Acesta adauga ca produsele sunt cautate de strainii veniti in vizita si exportate in tarile din Uniunea Europeana. Toate culturile sunt certificate ecologic in Germania.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri