PSV Company, fosta Petromservice, a amplasat in Delta doua tancuri plutitoare care alimenteaza barcile cu carburanti. Dupa ce a vandut catre Petrom activitatile de servicii petroliere, Petromservice, devenita anul trecut PSV Company, a intrat pe piata distributiei de carburanti.
Si nu pe segmentul benzinariilor conventionale, pentru vehicule rutiere, ci pe o piata unde competitia lipseste cu desavarsire: alimentarea cu carburanti a salupelor din Delta Dunarii. Astfel, compania opereaza, de la inceputul toamnei trecute, doua statii plutitoare amplasate pe bratul Sulina al Dunarii, in dreptul localitatilor Crisan si Sulina.
Fiecare tanc plutitor are cate doua pompe, una de benzina si una de motorina, destinate barcilor, salupelor si vaselor de mici dimensiuni, singurele mijloace de transport cu care se poate circula in cea mai mare parte a Deltei Dunarii.
Constructia lor a durat aproape un an, iar autorizatia de mediu a fost emisa in septembrie 2008, a declarat, pentru „Adevarul”, directorul general al PSV Company, Gheorghe Supeala. „Am plecat de la ideea ca, in Delta, se circula foarte mult cu acest tip de ambarcatiuni, mai ales in timpul verii, si nu existau astfel de benzinarii mobile.
In acest fel, am creat o piata si am asigurat necesarul de carburanti in zona”, a explicat Supeala. Intrebat cum se face ca benzinariile au primit autorizatia de mediu la doar o saptamana dupa numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei, oficialul PSV a spus ca este o coincidenta, iar procedura de obtinere a fost legala.
Afacerea s-ar putea extinde
Investitia in cele doua statii a fost de circa un milion de euro. Capacitatea lor este de 12 metri cubi fiecare, impartita egal in benzina si motorina. Supeala spune ca, imediat dupa amplasarea lor, cele doua statii plutitoare au avut un succes nesperat. „In toamna, cand le-am pus in functiune, vanzarile au fost in medie de circa 20 de tone pe luna. In timpul iernii, insa, vanzarile sunt de o tona,-doua, lunar. Pretul carburantilor este cel de pe piata”, a mai spus reprezentantul PSV Company.
Supeala a aratat ca, desi business-ul este unul sezonier, investitia a meritat, pentru ca zona turistica se va dezvolta in continuare extrem de mult in sezonul estival. „Astfel ca, in functie de rezultatele pe care le vom avea in aceasta vara, vom lua o decizie privind extinderea afacerii si amplasarea de noi astfel de benzinarii”, a mai precizat oficialul companiei, adaugand ca achizitioneaza carburantii de pe piata de profil, de la Petrom si Rompetrol.
Activitati de buncheraj
Totodata, PSV Company are in portofoliu societatea de navigare fluviala Giurgiu Nav, specializata in transportul de marfa si pasageri, inchiriere de ambarcatiuni, precum si servicii anexe transporturilor pe apa. „Vrem sa dezvoltam aceasta afacere si sa incercam activitati de buncheraj (navele de buncheraj asigura alimentarea cu combustibil a vaselor comerciale – n.r.)”, a conchis Supeala.
Istoria PSV Company
Petromservice, fosta denumire a PSV Company, a luat fiinta in 2002 prin externalizarea din Petrom a diviziei de servicii petroliere. Potrivit convocatorului Adunarii Generale a Actionarilor care va avea loc pe 2 martie, actionarul majoritar al companiei este firma Elbahold Limited, cu o participatie de 54,3%, despre care presa centrala a scris ca ar fi controlata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, detine 25% din companie, 9,9 procente sunt ale PSV, in timp ce 10,6% din actiuni apartin unor persoane fizice. In 2007, actionarii Petromservice au vandut catre Petrom divizia de servicii petroliere, principala activitate a companiei. Au ramas insa cu afaceri in domenii diverse, precum mass-media, constructii, consultanta sau securitate.