Adevarul: „Zmeul subacvatic“ care produce energie

Dispozitive amplasate pe fundul oceanului ar putea furniza suficienta electricitate pentru a alimenta fiecare cate zece locuinte. Valurile si curentii oceanelor ar putea fi de folos in procesul de producere a energiei electrice, sustin inginerii.

O companie specializata in producerea de energie alternativa vrea sa puna la punct un dispozitiv inedit care, cu ajutorul curentilor de apa din ocean, ar urma sa produca suficienta electricitate pentru a alimenta 10 locuinte. Este vorba despre un „zmeu subacvatic", numit „Deep Green" („Verdele din adancuri", in trad.), ancorat pe fundul oceanului, care foloseste o turbina atasata pe aripa si este ancorat pe fundul oceanului cu ajutorul unui cablu cu o lungime de aproximativ 100 de metri, relateaza publicatia „The Daily Mail".

Practic, dispozitivul este construit pentru a converti energia cinetica a valurilor in electricitate. In momentul in care va functiona, sustin cei de la compania Minesto, fiecare „zmeu" va produce circa 500 de kilowati. Spre comparatie, uzina de energie hidroelectrica Vidraru are o putere de 220 megawati, cat 440 de astfel de „zmeie".

Testele vor incepe anul viitor

Deocamdata, aceste „zmeie" sunt in stadiu de proiect, insa compania a facut rost de fonduri de doua milioane de euro, investitorii anticipand ca primele teste vor fi facute anul viitor, in Irlanda de Nord.

Compania Minesto sustine ca aceste dispozitive ar functiona eficient in zonele in care apa este adanca, iar curentii oceanici nu au viteze foarte mari. Daca totul va merge bine, aceste „zmeie subacvatice" ar putea fi disponibile pe piata in patru ani de la inceperea testelor.

Totusi, mai raman in discutie o serie de probleme. De pilda, cercetatorii nu pot anticipa cum vor reactiona vietuitoarele marine in momentul in care aceste dispozitive vor fi montate: delfinii si balenele ar putea incerca sa-si apere teritoriul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri