Pe langa rosii si ardei, in gradina viitorului am putea „cultiva" si ambalaje, scrie LiveScience. Un nou produs fabricat din deseuri provenind din agricultura si tulpini de ciuperci, denumit Mycobond, a fost inventat in Statele Unite ale Americii.
Pentru producerea materialului compozit este nevoie de o optime din cantitatea de energie necesara fabricarii ambalajelor traditionale. De asemenea, procesul presupune emiterea a o zecime din cantitatea de dioxid de carbon emanata la fabricarea polistirenului expandat clasic.
Gavin McIntyre si Eben Bayer, studenti la Institutul Politehnic Rensselaer, din Troy, New York (SUA), elaboreaza o metoda noua si mai putin energofaga de sterilizare a reziduurilor din agricultura, prin intermediul careia sunt „ucisi" sporii care, altfel, ar putea concura cu ciupercile.
Sterilizat cu ulei de scortisoara
In loc de caldura aburului, noua metoda de sterilizare presupune utilizarea uleiurilor de scortisoara, cimbru, oregano si citronela. „Procesul de dezinfectare biologica imita natura folosind substante din plante ce sunt utilizate de secole pentru a inhiba proliferarea microbilor", a declarat McIntyre.
„Pur intamplator, in urma utilizarii acestui amestec zona de productie miroase ca o pizzerie." Cat priveste producerea ambalajului „verde", aceasta se deruleaza astfel: miceliile (sistemele de filamente care alcatuiesc aparatul reproducator al ciupercilor) cresc si digera seminte de bumbac sau fibra de lemn intr-un mediu intunecat, la temperatura camerei.
Materialele sunt asezate in forme de ambalaje in care cresc. Odata formata, fiecare „piesa" de material natural expandat trece printr-un proces de sterilizare. Cu noul tratament cu scortisoara, inventatorii materialului spera ca intregul proces va putea fi replicat in fabrici, dar si in gospodariile individuale.