Adevarul: Afla cat de mult poluezi

In Romania s-a lansat primul site care arata emisiile de dioxid de carbon de persoana. Instrumentul demonstreaza care sunt sursele ce risipesc energia si determina cresterea nivelului de emisii poluante in atmosfera.

Incepand din acesta saptamana, prin intermediul primului calculator al amprentei personale de CO2 conceput pentru tara noastra, fiecare roman poate constata cat CO2 produce anual.

Calculatorul este disponibil pe adresa de web StopCO2.ro. Daca locuiesti la bloc, singur, esti conectat la reteaua de termoficare si ai cheltuieli de incalzire pe timp de iarna de 200 de lei si consumi cinci metri cubi de apa calda si sase metri cubi de apa rece lunar, aceasta inseamna ca produci 0,5 tone de dioxid de carbon pe an.

Media StopCO2.ro pentru emisii din consumul casnic este de 3,13 tone de dioxid de carbon anual.

Trei sectiuni principale

Romania nu avea pana acum un instrument care sa ofere o imagine exacta si completa a amprentei personale. Un astfel de site este util pentru ca in acest mod ne putem da seama unde se risipeste energia si care sunt principalele surse de dioxid de carbon.

Calculatorul amprentei personale este impartit in trei sectiuni principale: consum casnic, electricitate si transport. Calculul este usor de facut, iar multe dintre raspunsuri pot fi date in urma consultarii facturilor de gaze, de electricitate sau de apa. Calculatorul StopCO2 are in spate luni intregi de documentare si de calcule. Conceput ca un ghid de bune practici ecologice, StopCO2.ro ofera sugestii despre cum ne putem reduce amprenta personala.

Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut pentru al treilea an consecutiv la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui nou raport al Agentiei Europene de Mediu (AEM).

In cele 27 de state membre UE, emisiile produse in casele cetatenilor s-au redus cu 9,3% in 2007 fata de nivelul anului 1990. Diminuarea cantitatii de emisii poluate a fost determinata de o utilizare mai scazuta a combustibililor fosili in locuinte si servicii. Conform AEM, Germania a realizat cel mai mare progres in acest sens.

Romania nu avea pana acum un instrument care sa ofere o imagine exacta si completa a amprentei personale de dioxid de carbon.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri