Actualele eforturi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera vor avea un impact neinsemnat in combaterea schimbarilor climatice, arata un raport efectuat recent de Institutul Inginerilor Mecanci din Marea Britanie care prezice ca ghetarii Groenlandei vor incepe sa se topeasca inainte de 2050, informeaza Reuters.
Potrivit calculelor unui model computerizat, in cazul in care emisiile de CO2 vor continua sa creasca la nivelul actual in urmatorii 40 de ani, temperaturile globale vor creste cu 2 grade Celsius.
Acest lucru ar aduace planeta la marginea prapastiei producand inundatii si valuri de caldura fara precedent si ingreunand tot mai mult inversarea trendului, potrivit raportului elaborat de Institutul Inginerilor Mecanci din Marea Britanie.
„Organizatii precum Uninuea Europeana sunt de parere ca o crestere a temperaturilor cu 2 grade Celsius este maxima acceptabila pentru prevenirea schimbarilor climatice necontrolabile si catastrofice”, arata raportul.
Potrivit celor mai precise estimari ale Grupului Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice din cadrul Natiunilor Unite temperaturile globale vor creste in acest secol cu valori cuprinse intre 1,8 si 4 grade Celsius. Temperaturile au crescut deja cu aproximativ 0,7 grade Celsius, de la Revolutia Industriala incoace.
Cercetatorii in inginerie au folosit ca model o crestere anuala de 1,9% a emisiilor de CO2 la nivel global in urmatorii 25 de ani si au presupus ca aceasta rata ar continua pana in 2050.
„Ceea ce vrem noi sa aratam este ca si in cazul unei reduceri a emisiilor de CO2, vor exista schimbari climatice semnificative”, a declarat Tim Fox, unul dintre autorii raportului.
Temperaturile vor continua sa creasca, arata cercetatorii. Pana in anul 3.000 ghetarii Groenlandei vor disparea aproape complet, iar circulatiile oceanice din Atlantic vor fi puternic afectate.
Foto: Reuters