Ce activități au loc în România în Săptămâna Europeană a Mobilității

Criza de sănătate publică provocată de virusul Covid-19 ne-a făcut să înțelegem mai bine nevoia de a păstra un mediu curat, dar și utilitatea mijloacelor de transport nepoluante. În acest an, Săptămâna Europeană a Mobilității promovează mobilitatea cu emisii zero, așa că am vrut să vedem cum marchează orașele din România acest eveniment.

Foto: Step U.P., Craiova

Anul acesta, tema Săptămânii Europene a Mobilității pune accentul pe importanța accesibilității la transportul cu emisii zero și încurajează oamenii și autoritățile locale din întreaga Europă să ia măsuri pentru a atinge obiectivul pe termen lung al unui continent neutru în materie de carbon.

Pe site-ul dedicat acestui eveniment, 2.840 de orașe s-au înscris cu diferite activități. Printre acestea se numără și 20 de orașe din România: Bacău, Bistrița (Bistrița-Năsăud), Buhuși (Bacău), Chitila (Ilfov), Dărmănești (Bacău), Făgăraș (Brașov), Gherla (Cluj), Iași, Isaccea (Tulcea), Mioveni (Argeș), Moinești (Bacău), Onești (Bacău), Râmnicu Vâlcea (Vâlcea), Roman (Neamț), Sibiu, Sighișoara (Mureș), Timișoara, Văleni – Dâmbovița (Dâmbovița), Vulcan (Brașov) și Zalău (Sălaj).

Am trimis solicitări primăriilor din această listă, dar și altor primării din țară, pentru a afla cum marchează Săptămâna Europeană a Mobilității. Iată lista activităților, în funcție de răspunsurile pe care le-am primit:

„În condițiile speciale ale acestui an, ținând cont de tematica pentru anul 2020 a  Săptămânii Europene a Mobilității Urbane, precum și de specificul municipiului nostru, cu tradiție binecunoscută în disciplinele sportive, ne-am gândit să concepem un album, cuprinzând diverse activități organizate în Municipiul Onești, care au avut menirea să promoveze mersul pe jos, mișcarea în aer liber, mersul pe bicicletă, ca soluții viabile pentru reducerea emisiilor din transporturi, îmbunătățirea calității aerului și, nu în ultimul rând, asigurarea unui mediu de viață sănătos cetățenilor”, a transmis Primăria către Green Report.

La Râmnicu Vâlcea, între 21 septembrie și 2 octombrie, 248 de elevi din clasele pregătitoare și I vor merge la școală, pe jos, cu bicicleta sau cu transportul local, însoțiți de cadrele didactice sau de părinți.

În Iași, până pe 22 septembrie, transportul public va fi promovat printr-o expoziție despre tramvaie, organizat în Galeria de Artă Lăpușneanu de universități și ONG-uri. Copiii, studenții și vârstnicii vor putea călători gratuit în această perioadă, iar pe 22 septembrie Bulevardul Ștefan cel Mare, din centrul orașului, va fi închis accesului mașinilor.

ONG-ul Step U.P., din Craiova, organizează două acțiuni care au drept scop principal informarea, educarea și conștientizarea locuitorilor orașului cu privire la importanța unui rol activ în creșterea calității vieții. Pe 19 septembrie are loc un tur ghidat cu bicicleta, pe un traseu care pune în valoare patrimoniul arhitectural și urbanistic local, iar pe 20 septembrie locuitorii sunt invitați la un dialog cu tema principală Mobilitatea Urbană.

https://www.facebook.com/CraiovaStepUP/videos/316786632940544

Bulevardul Dacia din Mioveni va fi transformat, pe 19 și 20 septembrie, în zonă pentru mijloacele de transport cu emisii zero (bicicletă, role, skateboard, trotinetă, etc), iar sâmbătă, de la ora 10, va avea loc un flashmob. În paralel se vor desfășura activități interactive și de informare privind tema evenimentului.

Băcăuanii pot folosit gratuit transportul în comun sâmbătă, pe 19 septembrie. Duminică, traficul va fi restricționat în zona centrală a Bacăului, iar Asociația Oleacă Bicicliști va organiza activități sportive (cros, ciclism), dar și educaționale (lecții de biologie și de mediu).

Având în vedere faptul că pe 17 septembrie a fost Ziua Europeană fără persoane decedate în accidente rutiere, iar pe 22 septembrie, Ziua Mondială fără Mașini, Primăria Sighișoara va realiza, împreună cu reprezentanți din Poliție, acțiune de informare și prevenire a evenimentelor rutiere.

Bicicliștii din Cluj care trec prin zona centrală a orașului, în Săptămâna Europeană a Mobilității, primesc gratuit un mic dejun sănătos sau o cafea pentru a-i încuraja să continue utilizarea mijloacelor alternative de mobilitate. Acțiunea se numește Bike2Work și „presupune organizarea unui «Pit Stop» – denumit astfel după tradiționalele opriri din timpul curselor de motorsport”. Iar pe 22 septembrie va fi amplasată pe strada Memorandumului, pentru două săptămâni, o stație sportivă și SMART, care le permite clujenilor să obțină un bilet de autobuz făcând 20 de genuflexiuni. Softul va identifica mișcarea corectă sau incorectă făcută de participant, îi va număra genuflexiunile și îi va elibera un bilet de autobuz valid pentru o călătorie.

Cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității, primăria Făgăraș a realizat un calendar care poate fi printat și care conține evenimentele cele mai importante din an pentru protejarea mediului, dar și fotografii de la activitățile desfășurate în acest sens în localitate. Localitatea Isaccea, din județul Tulcea, a transmis că va închide parțial o stradă.

Citeșe și: 

Săptămâna Europeană a Mobilității 2020 promovează mobilitatea cu emisii zero

Serialul Green Report „Biciclistul Urban”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri