Activitatea Protan nu va mai fi sistata

Societatea Protan a castigat in instanta suspendarea notificarii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti, nr. 5535/2.10.2008, prin care activitatea sucursalei sale din Popesti – Leordeni urma sa fie oprita in termen de 30 de zile, informeaza Rompres. De asemenea, Protan isi mentine decizia de suspendare a activitatii de ecarisaj pe intreg teritoriul tarii, pana cand statul va respecta contractul de concesiune si va achita integral restantele din 2006, 2007 si 2008, in valoare de peste patru milioane de euro.

Potrivit comunicatului Protan, Tribunalul Bucuresti a admis, pe 13 noiembrie, cererea de suspendare formulata de compania Protan pana la solutionarea definitiva si irevocabila a fondului. De asemenea, compania a contestat in justitie adresa ARPMB nr. 5919/3.11.2008, prin care autoritatea de mediu suspenda Autorizatia Integrata de Mediu a sucursalei Protan Popesti – Leordeni, instanta urmand a se pronunta si in acest caz. Astfel, activitatea societatii Protan a fost oprita timp de sase luni din cauza neindeplinirii la termen a lucrarilor la statia de epurare a apelor uzate, potrivit directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti, Simona Saceanu.

"Autorizatia este suspendata pe sase luni, pana pe 3 mai 2009, insa, daca societatea Protan isi indeplineste obligatiile prevazute in autorizatia integrata de mediu, atunci vom ridica suspendarea si activitatea va putea fi reluata. In cazul in care, dupa expirarea termenului de suspendare, masura privind realizarea statiei de epurare a apelor uzate nu va fi indeplinita, autorizatia de mediu va fi anulata", a precizat Simona Saceanu.

Potrivit planului de actiuni aferent Autorizatiei integrate de mediu nr. 31/20.07.2006, termenul de finalizare a statiei de epurare a apelor era stabilit pentru data de 30 septembrie 2008. Termenul a fost prelungit cu inca 30 de zile pentru ca Protan sa indeplineasca aceasta masura. Totodata, la inceputul lunii octombrie, Protan a fost amendata cu 100.000 de lei de Garda de Mediu pentru neexecutarea lucrarilor la statia de epurare a apelor uzate. Ulterior, pe 3 noiembrie, Garda de Mediu – Comisariatul Judetean Ilfov si ARPMB au efectuat un control comun, in urma caruia s-a constatat neconformarea societatii cu privire la masura dispusa in Autorizatia de mediu si, in consecinta, s-a dispus suspendarea autorizatiei.

In data de 2 octombrie 2008, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bucuresti a notificat societatea Protan pentru nerealizarea unor investitii, desi compania ceruse, conform articolului 25 din OUG 152/2005, aprobata prin Legea 84/2006, revizuirea Autorizatiei Integrate de Mediu. Pe 12 noiembrie, dupa suspendarea Autorizatiei Integrate de Mediu de catre ARPMB, Protan a anuntat suspendarea activitatii tuturor sucursalelor din tara, din cauza blocajului financiar si a datoriilor de peste patru milioane de euro pe care Ministerul Agriculturii le are la companie. O comisie de lucru formata din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, APIA si Protan s-a constituit pentru deblocarea situatiei create. Reteaua Protan a fost infiintata in anii 1950.

In 2002, Protan a fost privatizat de APAPS, pachetul majoritar fiind preluat de compania Phoenix-Farm. In mai 2006, asocierea societatii Protan – ATEV a devenit, prin licitatie, concesionara activitatii de ecarisaj la nivel national. Dupa semnarea contractului de concesiune, o noua echipa de management si-a asumat responsabilitatea aducerii la standarde europene a unitatilor Protan. In prezent, Protan – ATEV are contracte de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala cu 8.760 de agenti economici si cu 2.505 de consilii locale si primarii. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile considera ca activitatea centrelor de ecarisaj din Romania ale companiei Protan trebuie sa continue, deoarece exista niste obligatii contractuale pe care aceasta trebuie sa le respecte, astfel incat sa fie asigurata continuitatea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala, exceptie facand sucursala Popesti-Leordeni, pana la indeplinirea masurilor impuse de autoritatile de mediu sau pana la eventuale modificari in programul de etapizare, fundamentate de companie conform legii.

Potrivit MMDD, contractul de concesiune incheiat intre aceasta si ADS stipuleaza obligatia firmei Protan ca, in cazul rezilierii activitatii de catre una dintre partile contractuale, societatea sa-si continue activitatea pana la preluarea acesteia de un alt concesionar. Conform angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, agentii economici care au instalatii in care se desfasoara activitati aflate sub incidenta Directivei 96/61/CE (privind Controlul Integrat al Poluarii- IPPC), trebuiau ca pana la data aderarii sa aplice toate masurile necesare conformarii cu prevederile acesteia.

Este vorba despre agenti economici care folosesc in activitatea lor substante periculoase, fiind exceptate doar acele activitati care au obtinut perioada de tranzitie. Activitatea desfasurata de Protan Bucuresti – Sucursala Popesti-Leordeni intra sub incidenta Directivei IPPC, iar in conformitate cu planul de implementare Protan a obtinut perioada de tranzitie pentru introducerea celor mai bune tehnici disponibile in vederea respectarii valorilor limita de emisie, pana in anul 2015.

Din punct de vedere al gospodaririi apelor, Protan – Sucursala Popesti-Leordeni detine o autorizatie emisa de Sistemul de Gospodarire a Apelor Ilfov-Bucuresti din cadrul Directiei Apelor Arges-Vedea, iar pentru incadrarea in limitele prevazute pentru indicatorii specifici tipului de industrie a fost negociat si aprobat un program de etapizare. In acest program, era prevazut termenul de 20 decembrie 2006 pentru finalizarea reabilitarii sistemului actual de canalizare si a instalatiilor de preepurare (separator si decantor), iar 30 septembrie 2007 pentru finalizarea studiului de solutie privind optimizarea epurarii corespunzatoare a tuturor apelor uzate evacuate de pe amplasament.

Executia lucrarilor rezultate in urma studiului are termen de finalizare – 30 septembrie 2008.

 

spot_img

Ultimele știri