Activiști din jurul lumii promit că vor intensifica protestele împotriva lipsei de acțiune privind schimbările climatice

Grupurile societății civile au promis că vor intensifica protestele internaționale împotriva lipsei de acțiune privind schimbările climatice, fiind nemulțumiți de rezultatele summit-ului climatic COP24 din Polonia.

În cadrul summit-ului au fost stabilite reguli pentru a implementa Acordul de la Paris, însă nu au fost făcute progrese privind creșterea angajamentelor guvernelor lumii de a reduce emisiile. În ritmul actual, lumea se va încălzi cu cel puțin 3 grade Celsius, temperatură care va declanșa fenomene meteo extreme catastrofale.

Mai multe ONG-uri  au criticat liderii naționali care nu au reușit să abordeze caracterul urgent al schimbărilor climatice, care aduc deja daune semnificative în jurul lumii.

„Speranța rămâne acum pe umerii multor oameni care se ridică să ia măsuri: copiii inspiratori care au început un val fără precedent de greve în școli pentru a susține un viitor fără combustibili fosili; cele peste 1.000 de instituții care s-au angajat să își retragă banii din cărbune, petrol și gaz, și multe comunități din întreaga lume care continuă să se împotrivească dezvoltării domeniului combustibililor fosili.”, a declarat May Boeve, director executiv al ONG-ului 350.org, dedicat schimbărilor climatice.

Grevele elevilor au început în luna august în Suedia, când Greta Thunberg, în vârstă de 15 ani, a protestat de una singură în fața Parlamentului suedez.

„Fac asta pentru că nimeni altcineva nu face nimic. Este responsabilitatea mea morală să fac tot ceea ce pot. Vreau ca politicienii să prioritizeze problema climei, să se concentreze pe ea și să o trateze ca pe o criză.”

Greta s-a adresat liderilor globali în cadrul summit-ului climatic din Polonia.

„Spuneți că vă iubiți copiii mai mult decât orice, și totuși le furați viitorul în fața ochilor lor. Am rămas fără scuze și rămânem fără timp. Am venit aici să vă spunem că schimbarea vine, fie că vă place sau nu. Adevărata putere aparține oamenilor.”

Inspirați de Greta, mii de elevi australieni au organizat recent proteste în mai multe orașe, criticând guvernul pentru modul în care abordează criza schimbărilor climatice.

Green Report Shop Produse ECO

Membrii grupului Extinction Rebellion (XR) au declarat pentru The Guardian că valul de proteste este în creștere.

„Aducem omagiu activiștilor, studenților, societății civile și liderilor țărilor vulnerabile care se ridică peste tot în lume și cer mai mult. Trebuie acum să lucrăm împreună pentru a construi o coaliție de urgență care se concentrează doar pe gestionarea dezastrului climatic.”, a declarat Farhana Yamin, de la XR Marea Britanie.

Extinction Rebellion organizează campanii de nesupunere civilă pentru a forța guvernele să trateze schimbările climatice și extincția ca pe o criză. Luna trecută, aproximativ 6.000 de persoane au blocat podurile care traversează Tamisa, protestând împotriva lipsei de acțiune a guvernului privind schimbările climatice și criza extincției. Săptămâna trecută, sediul central BBC din Londra a fost închis după ce XR a organizat un protest, cerând corporației să își folosească statutul de organism național de radiodifuziune pentru a declara „o urgență climatică și ecologică”. Grupul s-a extins în 35 de țări și va continua să organizeze proteste.

„Oamenii s-au săturat, sunt revoltați și iau măsuri pentru a își proteja casele și copiii și pun presiuni pe lideri să acționeze. Acești oameni sunt speranța generației noastre și guvernele trebuie să fie în sfârșit alături de ei și să ne dea tuturor motive de speranță.”, a declarat Jennifer Morgan, director executiv Greenpeace International.

Stephan Singer, consultant șef la Climate Action Network, un grup care cuprinde 1.300 de ONG-uri din peste 120 de țări, a subliniat diversitatea oamenilor care iau măsuri, cum ar fi grupuri religioase, populații indigene, autorități sanitare, fermieri, sindicate, autorități municipale și unele instituții financiare.

„Toate aceste măsuri, precum și multe altele, trebuie să se amplifice și multiplice în următorii ani.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri