Acțiunile iresponsabile ale oamenilor amenință specii pe cale de dispariție

În Zimbabwe, au fost descoperiți recent încă 22 de elefanți otrăviți, iar în Indonezia, urangutanii sunt amenințați de flăcările provocate pentru a face loc  plantațiilor de palmieri. Totodată, specialiștii avertizează că dispariția mamiferelor de mari dimensiuni poate avea un impact asupra productivității solurilor.

10_27_pericol_elefanti

Administratorii parcurilor naționale din Zimbabwe au anunțat astăzi că au găsit 22 de elefanți morți în zona vestică a teritoriilor protejate (în Sinamatela, lângă Hwange). Autoritățile bănuiesc că mamiferele au fost otrăvite cu cianură de către braconieri.

Numărul elefanților omorâți în Zimbabwe din septembrie și până acum a ajuns astfel la 62. Anul trecut, peste 300 de erbivore mari și-au găsit sfârșitul, după ce au băut apă otrăvită cu cianură în parcurile naționale din Zimbabwe.

În Africa, braconierii omoară anual între 30.000 și 40.000 de elefanți. Apoi, vând colții pe piața clandestină a fildeșului, iar producătorii îi transformă în obiecte de artă.

Elefanții nu sunt însă singurele mamifere amenințate de activitățile umane.

O treime dintre urangutani, în pericol

Incendiile recente din Indonezia amenință o treime din populația de urangutani existentă pe planetă. Zeci de mii de hectare de pădure ard de mai bine de două luni, dar, spre deosebire de incendiile din anii trecuți, focul s-a extins și în zone izolate.

Una dintre aceste zone este Pădurea Sabangau, din Borneo. Aici, trăiește cea mai mare populație de urangutani din lume: aproximativ 7.000. Autoritățile se luptă să stingă cele peste 350 de focare care pun în pericol supraviețuirea acestei specii.

10_27_pericol_urangutani

Totodată, autoritățile bănuiesc că incendiul a fost provocat în mod intenționat, pentru a face loc plantațiilor de palmieri. Indonezia este cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, ingredient aproape nelipsit din produsele alimentare sau de îngrijire. În acest an, din cauza secetei prelungite, situația a degenerat, punând în pericol viața oamenilor și a animalelor sălbatice.

Se pare că dispariția acestor specii poate avea un impact mult mai mare decât cel anticipat. Într-un studiu realizat în cadrul universității Oxford, o echipă de cercetători  a avertizat că declinul sau extincția mamiferelor mari influențează în mod negativ fertilitatea solului. Autorii susțin că urina și fecalele acestor animale, dar și corpurile lor aflate în descompunere după moarte, sunt o bună sursă de îngrășământ natural pentru pământ.

 

Citește și:

Incendiile din Indonezia etichetate drept „crimă împotriva umanității”. 500.000 de oameni au de suferit

Solurile, mai puțin fertile fără balene și alte mamifere mari

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri