Administrația Națională „Apele Române” desfășoară, începând de vineri, peste 130 de acțiuni de ecologizare ale principalelor cursuri de apă și ale lacurilor de acumulare, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei (22 martie). În plus, vor fi organizate 40 de acțiuni educative online pentru copii.
Atât la nivel central, cât și la nivelul celor 11 bazine hidrografice, Administrația Națională ”Apele Române”, împreună cu Administrațiile Bazinale de Apă și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, vor organiza peste 130 de acțiuni de ecologizare ale principalelor cursuri de apă și ale lacurilor de acumulare din administrare.
„O parte din angajații noștri au început deja să curețe, alături de autoritățile locale, cursurile de apă și lacurile de la nivelul tuturor bazinelor hidrografice. Pe sectoarele de râuri unde nivelurile apelor sunt crescute, intervențiile vor avea loc după ce debitele vor fi în scădere”, au transmis reprezentanții Administrației într-un comunicat.
Vineri, peste 50 de cursuri de apă de la nivelul celor 11 bazine hidrografice au fost curățate.
O amplă acțiune de curățare a apelor a început în sectorul 2 încă de acum trei săptămâni. În acest interval, autoritățile locale și angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București au curățat și îndepărtat peste 900 de tone de gunoaie (menajere, de construcție, plastice), 179 de tone de resturi vegetale și 18 depozite necontrolate neutralizate din apa și de pe malurile lacurilor Plumbuita și Fundeni. În această săptămână, se acționează manual și mecanizat în 32 de spații.
De asemenea, în aceste zile, la nivel național, vor fi organizate 40 de acțiuni educative online: lecții sau workshop-uri, ateliere de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților la principalele lucrări din administrare, expoziții virtuale de desene și creații ale copiilor, dezbateri interactive și experimente cu apă online.
Aceste activități vor fi integrate în cadrul campaniei online de către organizatorul Zilei Mondiale a Apei sub numele de ”Water2me” în care copiii sunt încurajați să vorbească despre apă și să transmită un mesaj profund având ca punct de pornire sloganul Zilei Mondiale a Apei, ”Prețuiește apa”.
Toate aceste demersuri vor întregite prin proiectul muzical participativ ”WaterSong” (Cântecul Apei), în parteneriat cu Cantus Mundi România, care va fi lansat în data de 22 martie, de Ziua Mondială a Apei.
Citește și:
Apele Române transmit că lacul IOR este colorat din cauza unei alge roșii