Acte necesare pentru radierea unui autovehicul: urmează acești pași 

Radierea unui autovehicul se face în câteva situații specifice, iar sarcina revine proprietarului mașinii. Prin radiere se înțelege scoaterea mașinii din circulația rutieră. Pentru a face acest lucru, care sunt acele acte necesare pentru radierea unui autovehicul, unde să le depui și cât durează. 

Ce este radierea auto

Radierea auto este procesul prin care un autovehicul este eliminat oficial din evidențele autorităților rutiere, și din circulație. În momentul în care un autovehicul este radiat fiscal, el nu mai are dreptul de a circula pe drumurile publice. 

Radierea fiscală se face la Direcția de Taxe și Impozite Locale de care aparții, iar instituția va elibera un certificat de atestare fiscală, ceea ce înseamnă că nu vei mai plăti taxe și impozite pe mașină după radierea fiscală.

Radierea unui autovehicul din circulație se realizează la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din localitatea sau județul de reședință. Radierea are loc la solicitarea proprietarului mașinii și se efectuează doar după eliberarea actelor emise de autoritatea fiscală competentă.

Când se solicită radierea unei mașini?

Proprietarul unei mașini  poate solicita radierea din circulație a acesteia, dacă fac dovada depozitării autovehicului într-un spațiu adecvat conform legii. Se solicită radierea în următoarele situații: 

    • vrei să scoți definitiv mașina din registrele autorităților competente, respectiv să o păstrezi în condițiile impuse de lege
  • vrei să duci mașina la casat în vederea obținerii unui tichet RABLA pentru a-ți cumpăra un autoturism nou;
  • ți-ai vândut mașina și trebuie să o radiezi din punct de vedere fiscal;
  • plănuiești să scoți definitiv mașina deținută din țară (export);
  • declari mașina ca fiind furată;
  • ai o obligație stabilită printr-o decizie judecătorească (de exemplu în cazul unui divorț sau moștenire);
  • o radiezi involuntar, ca decizie, conform legii, a administrației publice locale sau poliției.

Pe de altă parte, proprietarul este obligat să solicite radierea din circulație a vehiculului înmatriculat sau înregistrat în termen de 30 de zile de la următoarele evenimente: 

  • când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
  • scoaterea definitivă din România a vehiculului;
  • declararea furtului vehiculului;
  • trecerea vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane;
  • vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective;
  • vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.

Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.

Acte necesare pentru radierea unui autovehicul

În cazul în care vrei să radiezi mașina, fie că o dai spre casat pentru a obține un tichet RABLA, vrei să o scoți definitiv din țară sau alte situații, ai nevoie de următoarele documente.

Pentru radierea fiscală

Această procedură se referă la documentele pe care trebuie să le depui la Direcția Taxe și Impozite Locale. Dosarul trebuie să conțină: 

  • act de identitate al solicitantului, în copie și original;
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV), în copie și original;
  • declarația pentru scoaterea din evidențe a autovehiculului;
  • cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;
  • actul care atestă înstrăinarea vehiculului sau adeverința de la REMAT, în cazul în care automobilul a fost scos din circulație.

Pentru radierea din circulație

Pentru a scoate din circulație o mașină, trebuie să depui dosarul cu acte la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări. Iată ce trebuie să conțină:

  • cerere radiere (o poți descărca de AICI)
  • cartea d identitate a vehiculul (CIV) în original
  • actul de identitate al solicitantului în original şi copie
  • plăcuţele cu numărul de înmatriculare
  • certificatul de radiere fiscală în 3 exemplare
  • documentul care atestă dezmembrarea, casarea sau predarea unei unităţi specializate în vederea dezmembrării
  • fişa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent teritorial (D.I.T.L.), sau  certificatul de atestare fiscală. Fişă înmatriculare
  • în cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie
  • procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Cum se completează cererea de radiere auto

Poți completa cererea pentru radiere auto online și apoi să o scoți la imprimantă sau o poți imprima și apoi completa. Această cerere trebuie să conțină numele proprietarului autovehicului, numărul de telefon și alte informații de contact, date despre autovehicul, inclusiv marca, modelul, anul de fabricație, numărul de înmatriculare și numărul de identificare al vehiculul.

Totodată, cererea trebuie să conțină și motivul radierii: fie că este casarea, distrugerea sau vânzarea autovehicului.

Cum obții certificatul de radiere din circulație

Cerificartul de radiere din circulație a unui autovehicul se obține după ce ai trecut pe la Direcția Taxe și impozite Locale de unde ai obținut certificatul de radiere fiscală în trei exemplare. După ce ai obținut acest certificat, trebuie să aduni actele menționate mai sus și să mergi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru a depune dosarul.

De aici vei obține certificatul de radiere din circulație. De asemenea, în acest moment poți opta pentru a îți păstra combinația de caractere de pe plăcuțele auto pe noul certificat de înmatriculare, în cazul radierii autovehicului. Ca să îți păstrezi numere, trebuie să mergi la DRPCIV și să depui și aceste documente: 

  • cererea de păstrare a numărului de înmatriculare;
  • actul de identitate al solicitantului sau documentele (în original) care confirmă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice;
  • dovada achitării tarifului pentru păstrarea numărului de înmatriculare.

Valabilitatea numărului de înmatriculare este de un an de la data solicitării, cu posibilitatea de a prelungi valabilitatea pentru maximum 3 ani. După această perioadă, dacă nu ai folosit numerele (adică dacă nu ai înmatriculat un alt autovehicul cu aceste numere), acestea vor expira.

Notă! Certificatul de radiere auto îl vei obține în aceeași zi de la DRPCIV, după ce ai furnizat toate documentele necesare.

Casarea unui autovehicul

Casarea unui autovehicul prin Programul Rabla sau în alte situații

Casarea unui autovehicul este procesul prin care o mașină uzată este scoasă definitiv din circulație și predată unui centru autorizat pentru casare. 

De cele mai multe ori, casarea se face fie prin Programul Rabla, fie atunci când vehiculul nu mai poate fi folosit din diverse motive, cum ar fi avariile grave, vechimea sau costurile prea mari de întreținere. 

Când dai mașina la casat pentru a obține tichetul RABLA, trebuie să obții de la centrul de casare certificatul de distrugere, cel cu care faci dovada casării și obții bonusul pentru o nouă mașină.

Programul Rabla este un stimulent pentru ca proprietarii de mașini vechi să predea vehiculul uzat și să cumpere unul nou, mai puțin poluant. 

De altfel, programul continuă să aibă un mare succes, iar ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat recent că valoarea ecotichetului Rabla va crește în 2025. 

Programele se derulează în limita sumelor alocate pentru fiecare dintre acestea.

De exemplu, în urmă cu 9 ani, în România se achiziționau doar 39 de mașini electrice, iar în 2020 cifrele creșteau până la 2.400, iar programul RABLA PLUS a finanțată peste 38.000 de autoturisme electrice. 

„Dacă privim în trecut, în 2016 de exemplu, în România se achiziționau doar 39 de mașini electrice. Cifrele au tot crescut. În 2020, ajungeam la peste 2.400, în 2021 – la peste 10.000, în 2023 peste 11.000. În toți acești ani, am finanțat peste 38.000 de autoturisme pur electrice. 

Sunt convins că unul dintre motivele pentru care românii au cumpărat mașini electrice a fost și faptul că Ministerul Mediului, prin AFM, a acordat bonificații”, a declarat ministrul Mediului în luna martie a anului trecut.

Anul acesta, autoritățile nu au făcut încă anunțul privind începerea programelor Rabla și nici anunțul cu privire la bugetele de anul acesta sau la valoarea ecotichetului pentru Rabla Clasic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri