Ţările prezente la conferinţa COP26 de la Glasgow privind combaterea schimbării climatice au aprobat un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, însă documentul este criticat pentru lipsa de strategii clare.
COP26 face apel, în declaraţia finală, la ţările lumii să înceapă renunţarea treptată la cărbune, în primul acord de acest tip.
Acordul a fost revizuit prin înlocuirea formulei „renunţare treptată” la cărbune cu expresia „reducere treptată”, în urma unei propuneri din partea Indiei, potrivit Reuters.
Ministrul mediului din Elveţia, Simonetta Sommaruga, a declarat la plenara COP26 că este dezamăgită de modificarea propusă de India la acordul final.
Ea a spus că lumea are nevoie acum să renunţe treptat la cărbune, nu să reducă treptat utilizarea acestuia. După aprobarea acordului, preşedintele britanic al COP26, Alok Sharma, a spus că „regret profund” schimbările de ultim moment la limbajul textului privind diminuarea consumului de cărbune.
Pe de altă parte, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a arătat: „Catastrofa climatică în continuare la uşă”, în pofida încheierii acordului.
Conferinţa mondială privind combaterea schimbării climatice s-a încheiat cu „bineveniţi paşi înainte, dar nu sunt suficienţi”, a apreciat într-un comunicat şeful ONU.
Enumerând obiectivele „pe care nu le-am atins la această conferinţă”, el a menţionat în special „sfârşitul subvenţiilor pentru combustibilii fosili, eliminarea treptată a cărbunelui, introducerea unui preţ pe carbon” şi ajutorul financiar pentru ţările cele mai sărace.
„Textele adoptate sunt un compromis. Ele reflectă interesele, situaţia, contradicţiile şi starea actualei voinţe politice în lume (…) Din păcate, voinţa politică colectivă nu a fost suficientă pentru a depăşi profundele contradicţii”, a scris el.
„Este timpul să trecem la modul <<urgenţă>>”, a continuat Antonio Guterres, subliniind că angajamentele de reducere a emisiilor actuale nu permit îndeplinirea obiectivului Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală „cu mult sub” 2°C faţă de era preindustrială, şi încă mai puţin a obiectivului ideal de +1,5 °C.
„Mai sunt multe de făcut în anii următori”, a declarat şeful guvernului britanic, Boris Johnson, a cărui ţară a găzduit conferinţa. „Dar acordul de astăzi este un mare pas înainte”, a susţinut el. „Şi ceea ce este important este că avem primul acord internaţional de reducere a utilizării cărbunelui şi un plan de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade” mai mult decât în era preindustrială.
„COP26 s-a încheiat. Iată un scurt rezumat: <<la, la, la>>”, a acuzat tânăra activistă suedeză Greta Thunberg, reluând o serie de acuzaţii adresate în prealabil liderilor mondiali. „Munca adevărată continuă în afara acestor săli. Şi nu vom renunţa niciodată, niciodată”, a declarat pe Twitter emblematica figură a mişcării Fridays for Future.
COP26 „a ţinut în viaţă obiectivele Acordului de la Paris, oferindu-ne şansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius”, a salutat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.
„Am făcut progrese în realizarea celor trei obiective pe care ni le-am propus la începutul COP26″ şi aceasta „ne face încrezători că putem oferi omenirii un spaţiu sigur şi prosper pe această planetă. Dar nu va fi timp de pierdut: ne aşteaptă în continuare o muncă grea”, a adăugat ea.
Citește și: COP26: Țările discută un nou acord cu privire la schimbările climatice. Guterres: Obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 C este „suportul vieții”