Bankwatch România și Greenpeace România au obținut în instanță anularea acordului de mediu pentru scoaterea din circuitul silvic și defrișarea a 159 de hectare de pădure, unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Roșia, județul Gorj.
Defrișarea a aproape 160 de hectare de pădure în vederea extinderii unei exploatări de lignit într-o zonă în care milioane de tone de cărbune sunt arse în fiecare an este un act nefiresc. Extinderea carierei în acel spațiu înseamnă mai multă poluare, mai mult praf, zgomot și vibrații, activitatea extractivă apropriindu-se îngrijorător de locuințele oamenilor. Iar „importanța majoră” a minei este chestionabilă în condițiile în care Romȃnia și-a asumat ținte de reduceri ale emisiilor de CO2 față de partenerii europeni”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch Romȃnia.
Acordul de mediu a fost anulat de Tribunalul București deoarece a fost emis doar pentru defrișarea pădurii care ocupă terenul din care Complexul Energetic Oltenia (CEO) urmărește să extragă lignit. Realizarea exploatării ar crea în fapt un impact semnificativ prin micșorarea acestei suprafețe împădurite și astfel reducerea capacității de stocare a CO2 sau a celei de fixare a solului.
Potrivit Bankwatch România, acordul de mediu nu analizează efectele cumulative cu alte proiecte, deși proiectul de față ar trebui să fie implementat în bazinul carbonifer Jiu, unde există alte exploatări de lignit– aflate în curs de extindere pe suprafețe foarte mari (peste 1700 ha de pădure defrișată) – toate deținute de Complexul Energetic Oltenia.
Citește și:
Guvernul ignoră solicitarea Greenpeace și aprobă extinderea carierelor de lignit din Gorj
Cioloș, solicitat să respingă exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj
Extinderea perimetrelor miniere din Gorj pune în pericol peste 1.300 de hectare de pădure
Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a încă 130 hectare de pădure
Bankwatch oprește defrișarea a 22 de hectare de pădure în Gorj
Pădure de 80 de hectare salvată de la defrișare în județul Gorj
Deșeurile din minerit aduc România în fața Curții Europene de Justiție