Acordul comercial UE-SUA poate pune în pericol mediul și sănătatea oamenilor

Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) este inutil în condițiile în care comerțul dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii este unul de liber schimb, a declarat, miercuri,  Jurgen Maier, directorul Forumului pentru Mediu și Dezvoltare din Germania (FMDG) și unul dintre coordonatorii campaniei europene STOP TTIP. 

 

Stop-TTIP-600x300

 

„Comerțul dintre Europa și SUA este unul de liber schimb. În oricare capitală europeană putem vedea reprezentanțe ale marilor companii americane, iar în oricare dintre marile orașe americane putem vedea firme ale concernelor europene. În prezent, valoarea schimburilor comerciale dintre UE și SUA este de 3 miliarde de euro pe zi (…) Oamenii înțeleg că acest acord nu este bun pentru afacerile europenilor și nu va duce la un număr mai mare de locuri de muncă”, a spus Maier. Acesta a precizat că de fapt prin adoptarea TTIP se urmărește o nouă reglementare a acestor relații sau mai degrabă o dereglementare care ar favoriza apariția în piața europeană a unor produse mai ieftine, dar periculoase pentru mediu și sănătate.

La sfârșitul săptămânii trecute, la Berlin, peste 50.000 de oameni au demonstat pentru respingerea acestui acord, care și în momentul de față se negociază în secret, deși opinia publică europeană cere insistent transparentizarea acestui proces. „Nu au participat doar organizațiile se mediu sau cele civice. Au fost sindicate, asociații de IMM, fermieri, oameni de cultură și știință. Fostul ministru german al justiției s-a declarat împotriva acestui pact și a anunțat că va depune o plângere la Curtea Supremă de Justiție pentru acel mecanism de negociere a disputelor dintre state și investitori, care în opinia sa este anticonstituțional”, a spus Maier. Potrivit negocierilor odată cu intrarea în vigoare a TTIP, statele nu vor mai putea denunța direct tratatele bilaterale cu investitori. Acestea vor fi făcute prin intermediul Comisiei Europene. „Singurul mod în care un stat ar putea face acest lucru ar fi să iasă din Uniunea Europeană”, a precizat directorul FMDG.

Jurgen Maier a tras un semnal de alarmă și în privința modului în care negocierile sunt purtate. Potrivit acestuia, SUA au interzis Comisiei Europene să facă publice documentele de negociere până și guvernelor statelor membre. Maier a precizat că o situație similară s-a întâmplat în anul trecut în cazul acordului cu Canada. După o negociere de mai bine de șase ani, purtată de asemenea în secret, parlamentele s-au trezit cu un document de 1500 de pagini pe care au fost nevoite să-și dea acordul. „Aceasta nu este democrația europeană, poate doar o măsură demnă de Sovietul Suprem”, a punctat Jurgen Maier.

OMG-urile și produsele periculoase ar avea liber pe piața europeană

Aprobarea acordului ar da posibiliatea companiilor americane – care nu trebuie să respecte o legislație de mediu atât de restrictivă precum cele europene – să vină pe piața comunitară cu produse mai ieftine, dar care ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Exemplele cele mai bune vin din zona industriei alimentare și a industriei cosmeticelor. Uniunea Europeană are o legislație restrictivă în privința alimentelor produse din organisme modificate, care peste ocean lipsește, iar această restricție poate fi interpretată ca o barieră comercială, iar în baza Tratatului, companiile producătoare americane pot solicita modificarea legislației europene. De asemenea, legislația europeană interzice folosirea a peste 1.300 de substanțe în produsele cosmetice. În schimb, SUA au interzis folosirea a doar 11 substanțe chimice în produsele cosmetice.

„Dacă europenii vor descoperi că o substanță este nocivă nu o vor putea interzice decât cu acordul SUA, iar potrivit legislației americane o substanță este scoasă de pe piață doar atunci când se demonstrează că într-adevăr poate produce neplăceri sau disconfort consumatorilor. Europenii ar trebui să renunțe la principiul precauției pentru care organizațiile de mediu s-au luptat atât„, a mai spus Maier.

Un al doilea subiect important ar fi cel al serviciilor publice care vor fi supuse presiunii pentru a deveni din ce în ce mai comerciale și vor pierde partea de subvenție. Un investitor american ar putea solicita acordarea de subvenție pentru deschiderea unui spital pentru a fi tratat în mod egal cu celelate unități spitalicești, sau ar putea cere anularea subvențiilor pentru ceilalți. „Prin dereglementarea serviciilor publice nu vom avea nicio creștere economică, ci doar mai multă sărăcie”, a punctat Jurgen Maier.

Acesta a mai spus că negocierile vor fi încheiate în cursul acestui an, iar cele 30 de parlamente (Paramentul European, Congresul American și celelate 28 de parlamente ale statelor membre) vor fi nevoite să-și dea acordul final. „Sper ca măcar unul dintre aceste 30 de parlamente să spună nu”, a declarat directorul FMDG. Potrivit normelor UE, orice tratat trebuie să aibă acceptul tuturor statelor membre, în caz contrar procesul se reia sau se abandonează.

Rezultate pro TTIP la ultimul sondaj Eurobarometru

Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, anunțat pe 20 ianuarie și realizat în perioada 8-17 noiembrie 2014, la nivelul întregii Uniunii Europene, 58% dintre respondenți au răspuns afirmativ la întrebarea „Sunteți pentru sau împotriva unui acord de liber schimb și investiții între UE și SUA?”. 25% dintre cei chestionați și-au exprimat opoziția față de TTIP, iar  17% au răspuns „nu știu”.

 

Sursă: hotnews.ro
Sursă: hotnews.ro

 

În trei dintre statele membre UE majoritatea cetățenilor s-au declarat împotriva unui TTIP: Austria (39% „pentru” vs. 53% „contra”), Germania (39% „pentru” vs. 41%) și Luxemburg (40% „pentru” vs. 43% „contra”), potrivit cercetării.

Citește și:

Peste 1,25 de milioane de oameni au semnat împotriva acordurilor comerciale UE-SUA

Comisia Europeană, chemată în instanță de către Societatea Civilă Europeană

 

spot_img

Ultimele știri