Peste 190 de țări au semnat sâmbăta trecută un acord privind reducerea folosirii de hidrofluorocarburi (HFC). Ţintele asumate diferă de la un stat la altul, însă, per total, angajamentul ar trebui să prevină creșterea temperaturii medii globale cu 2 grade Celsius. Hidrofluorocarburile, folosite la frigidere sau la aparate de aer condiționat, sunt de mii de ori mai periculoase decât dioxidul de carbon.
Ţările dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii sau statele din Uniunea Europeană, și-au asumat înghețarea cantității de hidrofluorocarburi folosite la nivelul din 2018. În plus, până în 2036, vor să reducă această cantitate cu 15%, comparativ cu nivelurile din 2012.
Cele mai multe țări, aflate în curs de dezvoltare, s-au angajat să nu depășească nivelul din 2024 și să reducă până în 2045 cantitatea folosită cu 20%, față de cel din 2021.
Excepție fac câteva țări extrem de călduroase, precum India, Arabia Saudită, Pakistan, Iran și Kuwait. Autoritățile din aceste țări se tem că populația nu își va permite tehnologiile mai scumpe, care folosesc gaze mai puțin poluante, și nu vor mai avea acces la aer condiționat sau la frigidere. De aceea, au fost de acord doar cu ținte mai modeste. Până în 2028, ar trebui să stopeze creșterea consumului de HFC. Ulterior, până în 2047, ar trebui să își reducă întregul consum cu 15%, raportat la consumul din 2025.
Spre deosebire de prevederile acordului climatic de la Paris, care nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, aceste ținte obligă statele să le respecte. Ele au fost adoptate ca amendamente ale Protocolului de la Montreal, semnat în 1987.
Ce impact va avea acordul privind hidrofluorocarburile
Liderii statelor semnatare speră că noul acord va preveni atingerea unei temperaturi medii globale de 2 grade Celsius. Experții susțin că această creștere ar putea fi fatală, ducând la creșterea nivelurilor oceanelor, la secete și inundații, la deficit de apă și de mâncare și la fenomene meteo extreme.
Prin țintele asumate, statele ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu echivalentul a 70 de miliarde de tone de dioxid de carbon – adică de 2 ori cantitatea de emisii produsă anual la nivel global.
Deși semnarea amendamentelor a fost percepută ca o victorie, țintele asumate au fost mai mici decât cele propuse inițial. SUA și statele dezvoltate doreau înghețarea cantității de HFC până în 2021 și reducerea lor cu 15% până în 2046, comparativ cu nivelul din 2012. Astfel, s-ar fi redus emisiile cu echivalentul a 90 de miliarde de tone de dioxid de carbon.
Cât de periculoase sunt hidrofluorocarburile
Hidrofluorocarburile (HFC) au fost create pentru a înlocui clorofluorocarburile (CFC) și hidro- clorofluorocarburile (HCFC). Utilizarea CFC-urilor fusese interzisă prin Protocolul de la Montreal.
Deși nu afectează stratul de ozon, hidrofluorocarburile au un impact semnificativ asupra mediului. Potrivit Greenpeace, cel mai folosit tip de HFC (HFC-134a) este de 3.830 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon pe întreaga sa durată de viață, de aproximativ 20 de ani. În general, hidrofluorocarburile au o capacitate de a păstra căldura de 1.000 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.