Tehnicile inovatoare care utilizează sateliții pentru a monitoriza acidificarea oceanelor sunt setate pentru a revoluționa felul în care biologi marini și oameni de știință studiază apele planetei. Cercetătorii de la universitatea britanică Exeter au realizat o nouă hartă a acidității oceanelor planetei folosind datele satelitare ce indică temperatura și salinitatea apei oceanice, potrivit exeter.ac.uk.
În fiecare an, mai mult de un sfert din emisiile globale de CO2 provenite de la arderea combustibililor fosili și de la producția de ciment sunt preluate de către oceanele și mările Terrei. Acest proces crește gradul de aciditate al apei, ceea ce face mai dificilă supraviețuirea pentru unele forme de viață marină. Creșterea emisiilor de CO2 și implicit a acidității apei oceanelor în următorii 100 de ani va devasta ecosistemele marine, o resursă alimentară importantă pe care omenirea se bazează. De aceea monitorizarea atentă este crucială.
„Sateliții vor deveni tot mai importanți pentru monitorizarea acidificării oceanelor, mai ales în apele de adâncime. Propunem o nouă aborare de colectare și fuziune a datelor astfel încât să avem sub observație suprafețe de ocean cât mai mari pentru a identifica rapid acele zone cu risc de acidifiere„, a declarat Jamie Shutler, cercetător în cadrul Universității Exeter și lider de proiect.
Până în prezent nivelul de aciditate din oceane se bazează exclusiv pe datele colectate de la suprafața oceanelor, doar în anumite zone, fiind extrem de costisitoare desfășurarea unor misiuni maritime care să colecteze exclusiv probe în acest sens din cât mai multe zone de glob. Noua tehnologie folosește camere termice montate pe sateliți pentru a măsura temperatura ocean în timp ce senzorii cu microunde măsoară salinitatea. Împreună, aceste măsurători pot fi folosite pentru a evalua acidificarea oceanelor mai repede și peste zone mult mai mari.
Citește și:
Inundațiile vor fi semnalate cu câteva luni în avans cu ajutorul sateliților
USA Today: NASA lansează un nou satelit pentru măsurarea poluării din atmosferă