Autoritățile ucraniene au anunțat miercuri că accidentul produs vineri la centrala nucleră de la Zaporoijie, în sud-estul țării, nu prezinta niciun pericol nuclear, iar unitatea va reveni în programul normal de operare pe 5 decembrie, informează Reuters.
Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență generate de poluări ale aerului și solului în cazul unor accidente industriale, coordonat de ministrul Attila Korodi, în calitate de președinte, s-a întrunit ieri după-amiază, la sediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) pentru a analiza toate informațiile referitoare la accidentul produs la centrala nucleară Zaporoijie. Potrivit comunicatului emis de MMSC, pe scara urgențelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul a fost clasificat la scara 0.
„Chiar dacă toate datele indică faptul că nu avem probleme, vom monitoriza cu mare atenție situația, pentru a fi siguri că nu există motive de îngrijorare”, a declarat Attila Korodi. Comitetul Ministerial a decis ca MMSC sa colecteze și să analizeze în continuare datele legate de subiect și să mențină contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu, iar ANM va monitoriza, în continuare, circulația atmosferică în zona de interes și rulează modelul de dispersie a posibilului poluant.
De asemenea, ANPM va continua monitorizarea radioactivității factorilor de mediu, atât automat, cât și manual și va notifica orice modificări survenite. Datele provenite din rețea sunt puse permanent la dispoziția publicului, pe platforma EURDEP. Orice modificare a situației va conduce la convocarea Comitetului și anunțarea instituțiilor statului cu responsabilități.
Potrivit ministrului energiei din Ucraina, Volodymyr Demchyshyn, accidentul survenit la una din cele 6 unități ale centralei nucleare, care de altfel este și cea mai mare din Europa, s-a datorat unui scurt circuit care nu a avut legatură cu partea de producție.
Accidentul nu a avut un impact major asupra sistemului energetic național al Ucrainei, însă Demchyshyn a făcut un apel către toți mari consumatori industriali să-și impună o restricție voluntară în privința consumului.
Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au spus că nu au avut niciun comentariu asupra raportului.
Sub obligația convenției internaționale, adoptată după accidentul de la Cernobîl din aprilie 1986, o țară trebuie să notifice AIEA cu privire la orice accident nuclear care poate avea un impact asupra altor țări.
Explozia și incendiul de la centrala nucleară de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din lume, a fost cauzat de o eroare umană și o serie de explozii a trimis un nor de praf radioactiv în nordul și vestul Europei.
Citește și:
RIA.ru: Un pericol ignorat. Centrala de la Cernobîl amenințată de tensiunile din Ucraina
Lockheed Martin poate furniza energie nucleara fără riscuri