Accesul și circulația navelor în Delta Dunării se va face doar în baza unui permis de acces

Accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării“ (RBDD) se vor desfășura după reguli noi, stabilite printr-o nouă Hotărâre de Guvern. Astfel, indiferent de scop, perioadă calendaristică și de durată, accesul și circulația navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, cu excepția brațelor Dunării, se fac numai pe baza permisului de acces eliberat de RBDD.

delta

Potrivit Hotărârii de Guvern, noile reglementări sunt promovate în scopul reducerii impactului negativ pe care îl are circulația navelor și ambarcațiunilor asupra ecosistemelor și speciilor din zonele adiacente canalelor și lacurilor interioare din Rezervație.

Conform unui comunicat de presă transmis de guvernul României, navele și ambarcațiunile propulsate care navighează în perimetrul RBDD vor fi dotate cu dispozitive electronice de transmitere a poziției și vitezei către stațiile fixe, iar sistemul de monitorizare a traficului va fi alcătuit din stații fixe de localizare și identificare a navelor și a ambarcațiunilor și radare de supraveghere. De asemenea, printr-o decizie a Guvernatorului Administrației RBDD, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat, vor fi stabilite sistemele de monitorizare pentru orice ambarcațiune monitorizată pentru a i se permite accesul în perimetrul Rezervației.

Totodată, prin actul normativ sunt aduse modificări și regulilor de circulație, în sensul reducerii vitezei maxime a navelor și ambarcațiunilor pe anumite lacuri și canale din perimetrul Rezervației, în funcție de biodiversitatea din zonă. Actul normativ stabilește canalele de navigație și lacurile interioare pe care este admisă navigația cu maximum 40 de kilometri pe oră, precum și pe cele pe care viteza maximă de circulație este de 15 kilometri pe oră. De asemenea, sunt menționate lacurile și canalele situate în apropierea coloniilor de păsări, pe care este admisă navigația cu viteză maximă de 5 kilometri pe oră.

Totodată, acostarea sau staționarea pontoanelor dormitor în rezervație va fi permisă doar în punctele menționate explicit de actul normativ. În zonele strict protejate, accesul și navigația sunt interzise.

Citește și:

Debirocratizarea combaterii braconajului în Delta Dunării

New York Times: Delta Dunării nu este atât de protejată pe cât ar trebui să fie

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri